U trendu

Uvrede ne grade budućnost, već iskreniji odnosi Srba i Bošnjaka

Srpski premijer Aleksandar Vučić je danas u Briselu izjavio da uvrede koje se Srbiji upućuju na temu Srebrenice nikako ne vode boljoj budućnosti, već jedino drugačiji, iskreniji odnos koji će međusobno, a ne preko svetskih prestonica, stvoriti Srbi i Bošnjaci.

Vučić je u razgovoru s novinarima rekao da se zato uzdržava od reagovanja „na brojne uvrede koje stižu, ali to radim ne zato što je naša zemlja slaba, već zato što naša zemlja hoće da gleda u budućnost i što znamo da moramo da sačuvamo i mir i stabilnost“.

Srpski premijer je posle susreta s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom poručio da „onima koji žele da ruše atmosferu, koji misle da u tome mogu nešto da dobiju, moram da kažem da za takve prosto nemam odgovora, ne razumem šta je to što oni vide, a što ja ne vidim“.

Izgradnja drugačijih, iskrenijih odnosa između Srba i Bošnjaka je, po njegovim rečima, „prva stvar, a ne političke floskule zato što nešto Evropa od nas traži i ja u Briselu kažem da je mnogo važnije kakav ćemo mi stvarni odnos da imamo Srbi i Bošnjaci međusobno, a ne kako ćemo to da uređujemo u Briselu, Njujorku, Vašingtonu ili drugde“.

Srpski premijer je upozorio da je potpuno druga stvar kakva atmosfera stvara i kakve  izjave u vezi sa Srebrenicom mnogi daju i rekao da se pre nego što je izašao pred novinare „deset puta ugrizao za jezik samo da bih prećutao držanje lekcija Srbiji“.

„A onima koji žele da ruše atmosferu, koji misle da u tome mogu nešto da dobiju, moram da kažem da za takve prosto nemam odgovora, ne razumem šta je to što oni vide, a što ja ne vidim”, kazao je Vučić.

„Ne razumem u kakvu to budućnost oni gledaju“, podvukao je Vučić  i predočio da je stavljao do znanja „koliko smatram važnim drugačiji, iskreniji odnos između Srba i Bošnjaka“.

„To je prva stvar, a ne političke floskule zato što nešto Evropa od nas traži i ja u Briselu kažem da je mnogo važnije kakav ćemo mi stvarni odnos da imamo Srbi i Bošnjaci međusobno, a ne kako ćemo to da uređujemo u Briselu, Njujorku, Vašingtonu ili drugde“, dodao je.

Na pitanje kako gleda na danas usvojenu rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, Vučić je rekao da nema nikakav komentar i, kako je primetio: „Video sam da su tu hrvatski poslanici bili najglasniji, najaktivniji“.

Srpski premijer je stavio do znanja da procene bezbednosne situacije ne mogu uticati na to da li će on ići na komemoraciju u Srebrenicu 11. jula i podvukao da „nije kukavica“ i da ga „takve me stvari ni ne zanimaju“.

Vučić je time odgovorio na pitanje kako gleda na najave da je bezbednosna situacija u Potočarima slaba i da to može uticati na njegovo odustajanje od posete komemoraciji u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.