U trendu

Vakcine protiv dečje paralize stižu sledeće nedelje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će ceo kontigent vakcina protiv dečje paralize sledeće nedelje stići u Srbiju, i dodao da vakcina i sada ima dovoljno u domovima zdravlja jer je obavljena preraspodela zaliha.

Lončar je nakon obilaska radova u KBC Zvezdara podsetio da je ministarstvo sa Vladom Turske potpisalo ugovor o donaciji vakcina koje su stigle u Srbiju, ali su morale biti vraćene, jer nisu imale propratnu dokumentaciju.

Prema njegovim rečima, zbog toga je izgubljeno dragoceno vreme, ali su nadležni ipak uspeli da u kratkom roku od globalne farmaceutske kuće Sanofi nabave nove vakcine.

„Odgovorni smo i našoj deci nećemo nikada davati vakcine koje ne ispunjavaju uslove. Za njih želimo najbolje“, rekao je Lončar.

Dodao je i da su proizvodjači praktično monopolisti i da se prema malim tržištima, kao što je Srbija, odnose „kako hoće“ i da se zato preporučuje da se zemlje regiona udruže.

Ministar je takodje, odgovarajući na pitanja novinara reako da očekuje da će pozitivna lista lekova biti proširena u junu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.