U trendu

Vandali u Novom Sadu polupali izloĹžbu o Vukovaru

Nepoznati počinioci porazbijali su ĹĄest izloga u kojima su se nalazile umetničke fotografije, sa izloĹžbe „Vukovar – ubijanje jednog grada“, postavljene povodom 25. godiĹĄnjice ratnog razaranja Vukovara.

Na razbijenim izlozima je napisano: „A ubijanje Srba, stoko“.

Izlozi su u jednom pasažu u glavnoj pešačkoj, Zmaj Jovinoj ulici, u strogom centru Novog Sada.

IzloĹžbu „Vukovar  ubijanje jednog grada“ organizovali su Art klinika iz Novog Sada i Ĺ˝ene u crnom iz Beograda. Autor fotografija je Srdjan Veljović.

„IzloĹžba koja će trajati mesec dana, iznosi na videlo ono ĹĄto većina ljudi u ovoj zemlji nije Ĺželela niti Ĺželi da zna – zločine u Vukovaru. IzloĹžba je i čin saosećanja, solidarnosti i odgovornosti prema Ĺžrtvama zločina u Vukovaru“, piĹĄe u opisu izloĹžbe.

IzloĹžba je otvorena 18. novembra i trebalo je da traje mesec dana.

Autor Srdjan Veljović rekao je agenciji Beta na otvaranju izložbe da mu je namera da kroz fotografije opomene na uništavanje Vukovara, kako se budućim generacijama više nikada ne bi desile takve strahote.

Nikola Džafo iz Art klinike rekao je za Betu da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prilika da se taj grad priseti i opomene uloge koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslovenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Staša Zajović iz Žena u crnom kazala je agenciji Beta da je Vukovar velika mrlja na savesti gradjana Vojvodine, ali je podsetila da je Vojvodina u to vreme, pre 25 godina, bila i sedište antiratnog i gradjanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.