U trendu

Vanredna situacija će biti ukinuta u utorak

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će gradjani čija je imovina pretrpela štetu u poplavama brzo dobiti novac za reparaciju domova i dodao da bi sutra vlada trebalo da donese odluku o ukidanju vanredne situacije.

„Predločiću premijeru da sutra vlada donese odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji Srbije i da se sve aktivnosti nastave redovno“, rekao je Stefanovich za RT Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će odlučiti o ukidanju vanredne situacije zbog odbrane od poplava ako vremenska situacija nastavi da se poboljšava.

Stefanović je naveo da je najvažnije da u poplavama niko nije stradao, da su predstavnici vojske, policije, raznih ministarstava, opština i gradjani delovali jedinstveno i da je šteta bila neuporedivo manja nego 2014. godine.

„Zajedničkim radom posledice tih desetodnevnih poplava su neuporedivno manje“, rekao je Stefanović i dodao da nije dobro da se pitanje odgovornosti postavlja u vreme poplava kada svi treba da se angažuju na bedemima i nasipima da se problemi spreče.

Prema njegovim rečima, neophodno je i da gradjani budu svesni da ne mogu da grade gde god požele.

„Ne možemo graditi tamo gde je depresija, na mestima gde se skupljaju vodotokovi… potrebna je veča disciplina“, rekao je ministar policije.

Stefanović je rekao da kad se priča o tome da li je moglo više da se uradi na prevenciji od prethodnih poplava, treba imati u vidu da je nemoguće potpuno kontrolisati prirodu.

I u SAD su od početka godine 43 osobe stradale u poplavama, rekao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.