U trendu

Veće nadležnosti, ali i stroža kontrola izvršitelja

Zamenica predsednika Komore izvršitelja Srbije Svetlana Manić izjavila je danas da se predlogom novog zakona o obezbedjenju i izvršenju povećava nadležnost izvršitelja, ali i propisuje njihova stroža kontrola i bolja zaštita dužnika.

Novim zakonom o kojem će u ponedeljak početi rasprava u parlamentu, menja se sam naziv izršitelja.

„Izvršitelji će biti javni izvršitelji, čime se potencira da obavljaju posao od opšteg interesa. Da bi obavljao svoj posao, on će morati da ima položen ne samo ispit za izvršitelje, već i pravosudni ispit, što ranije nije bio slučaj“, rekla je Svetlana Manić za agenciju Beta.

Ona je kao najvažniju novinu istakla da će izvršitelji imati šire nadležnosti, kao i da više neće donositi zaključke, već će kao i sudovi donositi rešenja.

Na takva rešenja, kako je istakla, gradjani dobijaju efikasniju mogućnost žalbe i prava na prigovor.

„Jedna od najvećih zamerki na prethodni zakon bila je da nisu dovoljno zaštićena prava dužnika, da nema dovoljno pravnih lekova. Sada pravo žalbe omogućava dvostepenost, a u pojedinim slučajevima i trostepenost postupka“, rekla je Svetlana Manić.

Tako je zakonom sada propisano kod komunalnih postupaka, da prigovor može da odloži izvršenje i da izvršenje ne može da se sprovede bez pravosnažnog rešenja, što ranije nije bio slučaj.

Medjutim, iz zakona je izbačena opomena pred utuženje, što je bila poslednja mogućnost da potrošač komunalnih usluga reši direktno problem sa preduzećem.

Svetlana Manić je istakla i da je proširen krug disiplinskih povreda izvršitelja, koji će zbog težih povreda odgovarati pred Ministarstvom pravde, a za lakše pred Komorom izvršitelja.

Novina zakona je i da se težim disciplinskim prekršajem smatra ukoliko dužnik izgubi neko procesno pravo, usled radnji izvršitelja u dostavi rešenja.

Po zakonu i dalje ostaje dostava putem oglasne table suda, ali su sada izvršitelji obavezni da dostave rešenje, a ne kao ranije poštari.

Svetlana Manić rekla je i da gradjani mogu da očekuju jeftiniji postupak izvršenja, jer će državni organi ubuduće dostavljati tražena dokumenta besplatno, ali i zbog toga što Ministarstvo pravde sprema nove, jeftinije tarife za rad izvršitelja.

Prvi Zakon o obezbedjenju i izvršenju donet je 2011. godine, i od tada je menjan tri puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar