U trendu

Većina podržava odnos države prema izbeglicama

Više od polovine građana Srbije podržava odnos države prema izbeglicama sa Bliskog istoka, a 27 odsto smatra da treba podići ograde poput Mađarske, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je istraživanje pokazalo da 56 odsto građana smatra da država treba da zaštiti građane Srbije, toleriše izbeglice i prepusti da se sami snađu u skladu sa svojim mogućnostima, dok 27 odsto smatra da bi granicu trebalo zatvoriti zbog povećenog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je istraživanje pokazalo da građani realno shvataju šta država može da uradi za izbeglice i da je za njih Srbija tranzitna zemlja.

Stanković je dodao da procenat građana koji su za zatvaranje granica nije zanemarljiv, ali da ne predstavlja širenje ksenofobije.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocenio je da ovakvi podaci pokazuju da građani migrante doživljavaju kao nadolazeću opasnost, pre svega zbog uticaja koji dolazi kroz medije.

„Vlada Srbije dobila je vetar u leđa kada je u pitanju politika vezana za migrante i odnos prema Hrvatskoj“, kazao je Pejić.

Stanković je dodao da je migrantska kriza doprinela političkoj homogenizaciji građanstva, koje je, prema njegovim rečima, dalo podršku ključnim političkim akterima, pre svega premijeru Aleksandru Vučiću.

„Premijer Vučić ima poverenje 56 odsto građana koje je veće od onog kojeg građani imaju u stranku koju vodi, što pokazuje da rejting Srpske napredne stranke zavisi od njegove političke umešnosti“, rekao je Stanković.

Na pitanje da li bi izašli na izbore ako bi bili održani u nedelju, potvrdno je odgovorilo 51 odsto. Najviše glasova osvojio bi SNS – 51,5 odsto, zatim Socijalistička partija Srbije 8,8 odsto, Demokratska stranka sedam odsto i i Srpska radikalna stranka šest odsto.

Prema istraživanju, DSS bi dobio tri odsto glasova a pokret Dveri 3,1 odsto, što bi, prema rečima Stankovića, značilo da bi i te stranke ušle u parlament ukoliko bi na izbore išli u koaliciji.

Istraživanje je obavljeno od 25. do 30. septembra telefonskom anketom na uzorku od 1.150 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar