U trendu

Većina profesora nema pravo na licencu

Ukoliko bi se striktno primenjivao zakon, u ovom trenutku gotovo polovina nastavnika u osnovnim školama i 70 odsto u srednjim – ostalo bi bez licence za rad. Nastavnici su dužni da se stručno usavršavaju van škole i da tokom pet godina sakupe 120 bodova. Poslednja analiza u školama je pokazala da je to visok prag za većinu, tako da su prosvetne vlasti novim „Pravilnikom o stručnom usavršavanju nastavnika” spustili granicu na – 100 bodova.

– Utvrđeno je da je u srednjim školama manje od 70 odsto nastavnika i stručnih saradnika skupilo 80 bodova, dok je u osnovnim školama ovaj broj bodova u prethodnom periodu prikupilo svega 55,5 odsto. Komisija koja je radila na izmeni Pravilnika je zaključila da su razlozi za to dugogodišnji nedostatak sredstava za stručno usavršavanje, neadekvatna ponuda programa i to što se različite obuke koje nastavnici masovno pohađaju nisu priznavale – objašnjava Mirjana Bojanić, savetnica ministra prosvete.

Kako to izgleda u praksi? „Dobar” seminar košta oko 10.000 dinara, po pravilu organizuje se u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša, pa uz navedenu cenu treba dodati i troškove puta, hrane i smeštaja za nekoliko dana. Jasno je da je ovako nešto teško ostvarivo za nastavnike čija je prosečna plata u ovom trenutku 37.000 dinara.

(Sandra Gucijan, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.