U trendu

Vek postojanja artiljersko raketnih jednica

Pripadnici artiljerijsko raketnih jedinica Vojske Srbije danas će obeležiti vek postojanja i svoj dan, 30. septembar u znak sećanja na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemacki avion.

Pored 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u proslavi će učestvovati i deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Kopnene vojske, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se 30. septembra u spomen na obaranje prvog neprijateljskog aviona iznad Kragujevca 1915. godine.

Ljutovac je vatrom iz modifikovanog topa zemaljske artiljerije oborio nemački avion „Dajmler“, koji je bombardovao Kragujevac.

Avion je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande, navode hroničari.

Istorijska dokumenta kažu da je Ljutovac, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad.

Zabeleženo je da se probio kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Ljutovac je sest dana kasnije za taj podvig odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima.

On je kasnije prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja.

Kada je skinuo uniformu, Ljutovac je otvorio trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.