U trendu

Vekić: Nije ugrožen zdravstveni sistem zbog odlaska lekara u inostranstvo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da zdravstveni sistem Srbije nije ugrožen zbog toga što je prošle godine izdato oko 950 sertifikata lekarima za odlazak u inostranstvo.

„Zdravstveni sistem nije ugrožen jer nemamo povratnu informaciju. Nije taj broj pravi broj ljudi koji je zaista otišao u inostranstvo. Mnogi lekari, medicinske sestre i tehničari overavaju te licence, ali za odredjena studijska usavršavanja. Tako da broj koji odlazi nije adekvatan broju overenih sertifikata“, rekao je Vekić agenciji Beta.

On je rekao da od 2013. godine postoji „blagi porast“ broja lekara koji žele da overe svoju licencu u Lekaroj komori Srbije da bi „pripremili i trasirali put odlaska u inostranstvo“. 

„Podatak od prošle godine se poklapa s brojem od 2014. godine, a to je oko 950 zahteva. To neće ugroziti zdravstveni sistem. To je tržišna priča na putu ka Evropi“, kazao je Vekić i dodao da ministarstvo zdravlja prati situaciju kada je reč o broju izdatih sertifikata lekarima za prijave za rad u inostranstvu.

Vekić je najavio da će narednih dana biti objavljen spisak sa oko 20 deficitarnih specijalizacija u Srbiji.

„Tu dominantno prednjaći pedijatrija, radiologija, anestezija, hirurške grane – kako opšta hirurgija, vaskularna, kardiohirurgija… transfuziologija, patologija i opša medicina zbog izuzetno visoke starosne dobi izabranih lekara“, naveo je on.

Vekić je rekao da je u Srbiji bilo neadekvatno podmladjivanje kadrova u odredjenim specjalističkim granama i naveo primer pedijatrije, gde 60 odsto pedijatara ima od 55 do 65 godina.

„Promenom pravilnika i smanjenjem kliničkog staža, odnosno ukidanjem kliničkog staža od dve godine, smanjili smo taj vakum na putu podmaladjivanja naših lekara u odredjenim oblastima“, kazao je on. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.