U trendu

Veliko Gradište i Srebrno jezero – turističke fabrike Srbije

Kada je neko odozgo određivao gde će ko da živi, mi iz Velikog Gradišta bili smo privilegovani – živimo na obali Dunava, imamo Srebrno jezero i reku Pek, koja se ovde uliva u Dunav, bog nam je dao sve preduslove.

Ovako priču o svom kraju započinje Dragan Milić, prvi čovek Velikog Gradišta. I, zaista, ni manjeg mesta, ni više blagodeti prirode koje dobri domaćini obilato koriste.

U zagrljaju Karpata i Homoljskih planina, plavog Dunava i zlatonosnog Peka, priroda je smestila Veliko Gradište, gradić simpatičnih ulica, sa starom turskom čaršijom, prostranim gradskim trgom i stoletnim parkom u centru.

Gradištanci modernizuju svoj grad, ali i te kako čuvaju tradiciju. Ne zaboravljaju ni velikane koji su tu rođeni, poput Vlastimira Pavlovića Carevca, čuvenog violiniste koji je skrojio još čuveniji „Svilen konac”, ni Žanku Stokić, legendu srpskog glumišta. Carevčeva bista krasi park kraj Dunava, a njemu će se, već iduće godine, pridružiti i Žanka.

Dragan Milić, koji je skoro dve decenije u vrhu vlasti u Velikom Gradištu, sa saradnicima je na vreme prepoznao turizam kao razvojnu šansu ovog kraja. Na stvaranju uslova za ovu privrednu granu i privlačenju turista rade bukvalno 365 dana u godini.

Njihov kalendar manifestacija gušći ne može da bude, a to je samo jedan od načina da kroz kulturu, sport, tradiciju i istoriju ožive svoje malo mesto. I u tome uspevaju.

Reke ljudi slivaju se, mahom od maja do oktobra, na Dane cveća i meda, Prvomajski uranak, Carevčeve dane, Alaske večeri, Pasuljijadu, Jepurijadu, Ostrovačku čorbijadu, Ramske sutone, Gitarijadu, Silafest, regate, državno prvenstvo u odbojci na pesku, međunarodni šahovski turnir…

Od Velikog Gradišta, obalom Dunava do Srebrnog jezera vodi šetna staza, koja ih spaja, a ovde jezero i grad posmatraju kao celinu. Namera je da se šetalište produži i na drugu stranu – od centra grada sve do ušća Peka u Dunav.

Srebrno jezero je za Gradištance prava mala fabrika. Bolju nemaju, a od rukavca Dunava dugačkog 14 kilometara napravili su turističku atrakciju – „srpsko more”. Ovde iz godine u godinu hrli sve više sveta: turista, avanturista, sportista, umetnika, poslovnih ljudi, radoznalaca, hedonista, dece, omladine, pa i starijih.

Sve je više i stranaca. Niko od njih ne dolazi slučajno. U bogatoj ponudi ovde svako nađe svoj ćef: uređena plaža, brojni ugostiteljski objekti za odmor i uživanje na obali s pogledom na jezero, teren za odbojku na pesku i vaterpolo teren, raznolika ponuda „Silver lejk rizorta”, bogati meniji brojnih restorana, golf i teniski tereni, vožnja turističkim brodovima, luksuzni hotelski smeštaj sa konferencijskim salama, prijatan boravak u domaćoj radinosti…

Na Srebrnom jezeru nalazi se i Nacionalni veslački centar, kao i jedan od većih auto-kampova u Srbiji, koji trenutno ima 200 stacioniranih prikolica i 150 šatora.

Ove godine otvoren je i košarkaški kamp „Teo4” Miloša Teodosića, koji je 10. jula pokrenuo školu košarke, što će ovde okupljati mlade sporiste iz Srbije, ali i drugih krajeva sveta. Još jedna vodena atrakcija prostire se na 2.500 kvadrata u blizini jezera.

Reč je o akva-parku koji može da primi 1.200 posetilaca, a najviše privlači decu. Turistički brodovi „Silver star” i „Ana” pružaju priliku za krstarenje Dunavom, uz panoramsko razgledanje Ramske i Golubačke tvrđave. Uz svu ponudu, Srebrno jezero se može pohvaliti i dobrom infrastrukturom.

– Na jezeru imamo oko 35.000 noćenja i više od 50.000 posetilaca. Postoji oko 50 objekata u domaćoj radinosti, sedam vila, hotel, odmaralište i kamp. Svake godine broj smeštajnih kapaciteta se povećava, ali i broj turista, među kojima je sve više stranaca iz Rumunije, Nemačke, Italije – kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Velikog Gradišta.

Od turizma trenutno živi više od 400 ovdašnjih porodica. Jedna od njih je porodica Dinčić koja na jezeru ima apartmane i čuveni restoran. Na ovogodišnju posetu se ne žale.

– Svako ko vredno radi, godinama istim kvalitetom i posvećenošću cele porodice, ne može da ne bude zadovoljan. Mora se ulagati stalno i posao neće izostati – kaže glava porodice i biznisa Goran Dinčić.

Priroda je ovom kraju, osim reka, dala i termalne vode, što je potvrdilo nedavno istraživanje. To je ovde prepoznato kao dodatni potencijal, pa su u planu bazeni, spa centri…

– Izgradićemo i zatvoreni bazen, kojim bismo, pored letnjeg i kongresnog turizma, sezonu proširili na celu godinu. U planu je i proširenje košarkaškog kampa novim terenima i sportskom halom, čime bi Veliko Gradište postalo najozbiljniji kandidat za nacionalni košarkaški centar – ističe Slađan Marković, zamenik predsednika opštine.

(Olivera Milošević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.