U trendu

Verbić donosi odluku o standardima za kvalitet udžbenika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić najavio je danas da će usvojiti nove standarde za kvalitet udžbenika koji će omogućiti da srednje stručne škole dobiju udžbenike i priručnike za 901 predmet, koji sada ne postoje, jer rok za usvajanje ističe u ponedeljak, 11. aprila.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da ako Nacionalni prosvetni savet u roku od tri meseca od prijema predloga novih standarda, što je bilo 11. januara, ne donese akt, ministar može da ga donese. Nacionalni prosvetni savet nije usvojio predlog ni na poslednjoj sednici.

„Ako stav o tome ne bude imao Nacionalni prosvetni savet, a sada je već evidentno da neće imati dovoljno brzo, ja ću iskoristiti svoju zakonsku mogućnost da posle tri meseca nerešavanja tog problema, kao ministar donesem odluku i usvojim te standarde“, rekao je Verbić na skupu u okviru projekta o unapredjenju kvaliteta obrazovnog sistema u Beogradu.

Verbić je kazao da su ti novi standardi neophodni kako bi srednje stručne škole konačno dobile udžbenike i priručnike koje do sada niko nije želeo da štampa.

„Mi smo obavezali Zavod za udžbenike da oni štampaju i dali mogućnost zajednicama srednjih stručnih škola da oni pišu te udžbenike i priručnike, ali oni to ne mogu da rade bez usvojenih standarda“, naveo je ministar.

O unapredjenju kvaliteta obrazovnog sistema u Srbiji, Verbić je kazao da najveći potencijal za unapredjenje imaju nastavnici.

„Nećemo popravljati obrazovanje unazad, ali mi razmišljamo kako će biti za pet ili deset godina. Sada ga popravljamo i najveći potencijal za to imamo u nastavnicima. Ako damo priliku nastavnicima da pokažu šta znaju to će doprineti kvalitetu obrazovanja“, rekao je on.

Ministar je dodao i da ne postoji bolji način učenja od horizontalnog učenja, odnosno kada kolege nastavnici razmenjuju iskustva.

Ekspertkinja Unicefa za obrazovanje Tanja Ranković navela je da je cilj projekta da doprinese poboljšanju kvaliteta kroz razmenu iskustva.

„Današnja obuka će pomoći da sva deca bez obzira na pripadnost imaju pravo na kvalitetno obrazovanje“, rekla je Ranković.

Direktorka Centra za obrazovne politike Jasminka Čekić Marković ocenila je da je zajednički rad i deljenje iskustava najbolji recept za uspeh.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.