U trendu

Verbić: Kod učenika razvijati duh preduzetništva

Preduzetnički duh treba gajiti i mladima omogućiti da ga razvijaju, poručio je danas ministar prosvete Srđan Verbić i nagalsio da kod učenika treba razvijati i znanje i veštine, jer je cilj stvaranje kompetentnog čoveka za tržište rada.

Na otvaranju konferencije „Razvoj preduzetničkog učenja u Srbiji“, Verbić je rekao da se često čuje da obrazovanje treba da bude usklađeno sa potrebama tržišta rada, ali da se to često izjednačava sa onim što su zahtevi i interesi poslodavaca.

Ministar je naveo da budući zaposleni treba da imaju svoje interese, jer će oni kreirati tržište rada i nove poslove.

„Treba pažljivo da slušamo šta oni predlažu i da im pomognemo“, rekao je Verbić, navodeći da po nedavnom istraživanju „Balkan barometra“ 80 odsto mladih svoje buduće zaposlenje priželjkuje u javnom sektoru.

Verbić je rekao da bi neko postao preduezetnik treba da vidi kakve su mogućnosti za to, da upozna poslovnu kulturu i razvija veštine.

Ministar je rekao da je lažna dilema da li u školama treba da bude više opštih ili stručnih predmeta, navodeći da su pojednako potrebni i znanje i veštine, razvoj stavova i kompetencija kod mladih kojima je potrebno pomoći da pokrenu svoj posao.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif rekao je da je dinamičan i snažan privatni sektor pokazatelj svake ekonomije, navodeći da se u Velikoj Britaniji radi na povezivanju obrazovnih ustanova i kompanija.

Kif je rekao i da je veliki uspeh što je u poslednje tri godine u Velikoj Britaniji pokrenuto više od 400.000 preduzeća, navodeći da kod građana sazreva svest o pokretanju sopstvenog biznisa.

Kako je naveo, preduzetnici su inovatori, ljudi sa idejama, spremni na učenje i menjanje sveta, ali i spremni za rizik.

„Preduzetništvo je talenat, ali i veština“, rekao je Kif, navodeći da će današnja konferencija biti prilika da se razmene iskustva i modeli za podsticanje preduzetništva.

Na konferenciji, koju je organizovala Ambasada Velike Britanije, „British counsil“ i Tim za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva Vlade Srbije, bilo je reči o iskustvu Srbije o razvoju preduzetničkog učenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar