U trendu

Vesić: Beograd živi od turizma, imamo najbolji doček

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je turizam u Beogradu najbrže rastuća privredna grana i da od njega najviše zarađujemo, kao i da organizovanje proslave Nove godine za Grad predstavlja ulaganje, a ne trošak.

„Hajde da budemo jasni – Beograd živi od turizma. Da bi se turisti doveli potrebna je jaka nacionalna avio-kompanija, koju imamo, kao i rad na kreiranju događaja koji će privući goste, kao što su sportski, kulturni ili kongresni događaji“, rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Kako je istakao, jedan od najvažnijih događaja u Beogradu je proslava Nove godine, a prošle godine je srpsku prestonicu posetilo oko 60.000 stranih i oko 200.000 domaćih turista.

Turisti su, prema njegovim rečima, prema zvaničnim podacima u Beogradu ostavili skoro 17 miliona evra, a procena je da je taj prihod i veći od 20 miliona evra ako se uzme u obzir da deo turista odseda kod rođaka i prijatelja.

Vesić je za televiziju Hepi, rekao i da veliki deo beogradske privrede živi od turizma i zato ove godine u četiri dana proslave, nadležni žele da povećaju broj noćenja stranih turista sa dva na četiri do pet dana.

Kako je istakao, domaći turista prosečno potroši 200 evra dnevno, a strani 300 evra.

„Sami izračunajte koliko se povećava prihod ako se produži boravak samo za dan. Pitajte hotele i restorane da li imaju slobodnih mesta. Nemaju više, i to ne samo za doček Nove godine, već danima unapred ili unazad“, rekao je Vesić.

On je dodao i da „zna da bi neki kritičari voleli da dođe 100.000 turista i da ostave 50 miliona evra, a da Grad ne organizuje koncerte i ne potroši ni dinar“, a toga, kako je rekao, „nema ni u bajci“.

Vesić i podvukao i da će Skupština grada podneti izveštaj o tome kako je potrošen svaki dinar iz bužeta.

„Ali pre toga voditi kampanju protiv dočeka, terati goste i direktno oduzimati pare gradu i onima koji rade u uslužnim delatnostima u Beogradu, a to je više od 50-60 hiljada ljudi, oduzimati prihod, je nešto što ne razumem“, rekao je gradski menadžer.

On je govorio i o rekonstrukciji Cvetnog trga, koji je juče otvoren, navodeći da to predstavlja početak uređenja Njegoševe, koja će biti pretvorena u pešačku zonu, a cilj je da svaka opština ima jednu pešačku ulicu koja će biti centar dešavanja.

Vesić je najavio da će na Cvetnom trgu 4. februara biti postavljen spomenik Borislavu Pekiću, koji će otkriti premijer Aleksandar Vučić, a tokom godine će tu biti uređena i „glumačka staza“, gde će desetak glumaca i reditelja koji su obeležili srpsku kulturu dobiti statue u formi scena iz pozorišnih predstava.

On je najavio da će ove godine biti postavljeni novi lokali oko Kalenić pijace, a u drugoj polovini 2016. počinje obnova same pijace.

„Obnovićemo Njegoševu, od Kursuline do Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju i tu će biti mali trg i tako ćemo tu ulicu po etapama pretvarati u pešačku“, rekao je.

Tokom 2016. će se, dodao je, raditi projekti za uređenje Ulice kneza Miloša, čija će obnova krenuti za dve godine, a rekonstrukcijom će se dobiti novih 500 parking mesta, ulica će biti proširena za dve do tri trake i tako će se povećati njena propusna moć.

Kako je istakao, radi se na stvaranju pešačke zone koja će obuhvatiti centar grada od Zelenog venca do Ulice Braće Jugovića i od Trga Republike do Pariske i Tadeuša Košćuška.

Vesić je najavio i da će biti proširena garaža „Obilićev venac“ za 350 mesta, a počeće i izgradnja garaže na Studentskom trgu sa više od 700 mesta.

Vasina ulica, koja će biti ulica kulture, biće zatvorena, a prema Vesićevim rečima, posebno će biti tretiran Kosančićev venac kao zaštićena celina, gde će biti obnovljeno 40 fasada.

„Biće uređene i fasade u celoj Brankovoj, a krajem aprila će početi radovi na Trgu Slavija, a nakon toga u Ruzveltovoj, kao i svim ulicama do Kalemegdana“, najavio je Vesić koji je dodao da i će se obnavljati Skadarlija, pa će u narednih nekoliko godina Beograd postati sasvim drugačiji i uređeniji grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.