U trendu

Vesić: Centar postaje pešačka zona, gradimo garaže

U narednih nekoliko meseci počeće rekonstrukcija garaže na Obilićevom vencu, što je prvi korak ka rešavanju problema parkiranja u Beogradu kojem nedostaje oko 10.000 parking mesta, a plan je i da najuži centar grada postane pešačja zona, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je ukazao da je upravo zbog planova da u naredne četiri godine najuži centar grada postane pešačka zona, neophodno obezbediti dodatna parking mesta.

Vesić je rekao da će garaža na Obilićevom vencu dobiti novih 220 parking mesta i da će se u nju ulaziti, zbog planova grada da u naredne četiri godine uži centar grada bude pešačka zona, iz Ulice maršala Birjuzova.

On je dodao i da će biti izgrađena i nova garaža na Studenstkom trgu, pri čemu će okretnica trolejbusa biti izmeštena u Dunavsku ulicu, da će, posle rekonstrukcije Trga republike i na toj lokaciji biti nova garaža, kao i na Kosančićevom vencu…

„Sledeće godine rekonstruisaće se Kneza Miloša i tu će biti urađena garaža, ali ispod ulice, poput Madrida i Barselone, a dobićemo dve, možda i tri nove trake. Rekonstrukcijom dobijamo i skoro 500 parking mesta, za razliku od 200 koliko ih sada ima“, rekao je Vesić.

Raspisan tender za Dom zdravlja na Labudovom brdu

Grad Beograd objavio je tender za izgradnju novog Doma zdravlja na Labudovom brdu, površine veće od 2.000 kvadratnih metara, vredan 250 miliona dinara, u koljem će se lečiti 44.000 stanovnika, izjavio je Vesić.

Vesić je rekao da je Grad objavio više tendera za kapitalne projekte infrastrukture i najavio da će biti raspisan tender za izgradnju kanalizacije za Plave horizonte, dok je u petak dobijena saglasnost Evropske investicione banke za izgradnju pristupnih saobraćajnica Mosta na Adi prema Tošinom bunaru, posao vredan 30,5 miliona evra, gde će u martu početi radovi.

„Raspisali smo tender za izgradnju pristupnih saobraćajnica Prokopu, pešačka zona u centru grada će početi da se radi u maju, rekonstrukcija Karađorđeve u junu,  zatim kolektor Surčin-Dobanovci, vodovodna mreža u Ripnju, fekalni kolektor u Jelezovcu i mnogi drugi objekti koji su važni za građane prestnice. To su kapitalni projekti koji se konačno rade  i svi delovi grada mogu da kažu da se ravnomerno razvijaju“, naglasio je Vesić.

Govoreći o novoj usluzi Parking servisa „Start Stop“, Vesić je precizirao da ona omogućava građanima da plate parking za ono vreme koliko ostanu na parkingu, a ne kao do sada da plaćaju sat vremena, a ostaju desetak minuta.

„Aplikacija može da se preuzme besplatno i pomoću nje sugrađani mogu da startuju svoje parkiranje tako što pošalju poruku stop i obračunaće im se samo onoliko minuta koliko su parkirali“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u narednih mesec dana počeće i usluga elektronske prijave gde će svi građani koji koriste pretplatne parking kartice u zonama gde žive moći ubuduće elektronskim putem da se prijavljuju i šalju svu dokumentaciju i dobijaju nazad karticu.

„Neće morati da gube vreme na šalterima već moći sve da završe on lajn – rekao je Vesić i dodao da je tendencija da se sve više poslova odrađuje na ovakav način, kao što su elektronske građevinske dozvole“, rekao je Vesić.

On je posebno istakao da će novi Zakon o stanovanju, čije je donošenje inicirao Grad Beograd, uvesti red u oblast održavanja zgrada.

„Ubuduće će se formirati stambene zajednice  koje čine svi vlasnici stanova. Oni će imati svoju skupštinu koja će birati upravnika koji će imati veća ovlašćenja, a stambena zajednica će biti pravno lice i biće u registru stambenih zajednica“, rekao je Vesić.

Kako je dodao zgrade koje nemaju nikakvu skupštinu stanara i koje niko ne održava imaće rok da izaberu skupštinu srtanara i upravnika, a ukoliko to ne urade lokalna samouprava će postaviti prinudnog upravnika.

Govoreći o stanju bezbednosti u Beogradu i saradnji sa MUP-om Vesić je rekao da je zadovoljan saradnjom i da se trenutno radi da se u svim delovima grada otvore policijske ispostave.

„Beograd čvrsto stoji i iza premijera Vučića i vlade Srbije koja puno radi i bez čije podrške ne bi bila završena većina projekata u Beogradu, kao i iza ministra Stefanovića jer pokušavaju da uvedu red u zemlji i što konačno vladaju oni koje narod  bira, a ne oni koji imaju novac i moć na neki drugi način. Zato mi verujemo da budućnost i razvoj Beograda zavisi od toga koliko će oni  uspešno odoleti napadima“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.