U trendu

Vesić: Izmena Zakona o turizmu biće usvojena u septembru

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će izmena Zakona o turizmu, kojom će biti predviđeno da hosteli moraju da imaju saglasnost skupštine stanara zgrade u kojoj se nalaze, biti usvojena u septembru.

„Ovim zakonom biće predviđeno da svi postojeći hosteli moraju do prvog februara da pribave saglasnost skupštine stanara, oni koji ne budu imali tu saglasnost neće moći da opstanu u stambenim zgradama, znači moći će da rade samo oni koji budu  dobili saglasnost skupštine stanara“, istakao je Vesić nakon sastanka sa predsednicima skupština stanara.

Vesić je rekao da Grad Beograd, pored toga što je inicirao promenu Zakona o turizmu, priprema i Pravilnik o hostelima koji će takođe biti usvojen u septembru.

Pravilnik koji bude usvojen će, kako je objasnio Vesić, regulisati uslove koji se moraju ispuniti da bi se otvorio hostel.

„Čak i ako imate saglasnost skupštine stanara moraćete da ispunite druge uslove, morate da imate posebne vodomere, da se reši problem koliko osoba sme biti na jednom metru kvadratnom, da se poštuje kućni red…“, naveo je gradski menadžer.

Kako je dodao, namera Grada Beograda je da se uvede red u tu oblast jer hosteli postoje svugde u svetu i treba da postoje i u Beogradu, ali u skladu sa određenim pravilima.

Vesić je istakao da izmenama Zakona o turizmu Grad Beograd preuzima turističku inspekciju koja se tičce nekategorisanog smeštaja, a to su hosteli, sobe, apartmani..

„To znači da će turistička inspekcija za hostele biti naša što to će nam omogućiti da mnogo efikasnije rešavamo ove probleme. Sada je inspekcija republička i nema dovoljno inspektora ni za celu Srbiju, a kamoli za Beograd“, naglasio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar