U trendu

Više krivičnih prijava u policiji

Sektor unutrašnje kontrole je tokom 2015. godine podneo 170 krivičnih prijava protiv ukupno 190 osoba za 350 krivičnih dela korupcije medju policijskim službenicima, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Miloš Oparnica.

Oparnica je, na naučno-stručnom skupu „Korupcija i zaštita policijskog integriteta“ u Subotici, kazao da su službe efikasnije, zato što je promenjena metodologija rada.

Dodao je da su uvedene nove mere koje doprinose povećanju broja rasvetljenih krivičnih dela i njihovog dokazivanja.

„Obim krivičnih dela je porastao, a u njihovoj strukturi dominiraju krivična dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja“, kazao je Oparnica.

Oparnica je kazao da je jačanje sektora unutrašnje kontrole jedna od glavnih novina u Zakonu o policiji, usvojenom u Skupštini Srbije.

„Uvodi se vodjenje planova integriteta i deponovanje imovinskih karti rukovodilaca MUP-a i to je nešto što je jako značajno u suzbijanju korupcije upravo unutar rizične oblasti policije“, rekao je Oparnica.

Dvodnevni naučno-stručni skup „Korupcija i zaštita policijskog integriteta“ u Subotici organizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kriminalističko-policijska akademija i Fondacija Hans Zajdel, a skupu su prisustvovali i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.