U trendu

Više novca za lečenje dece u inostranstvu

Zahvaljujući otvaranju Centra za gama nož u kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ostaće oko milion evra godišnje, jer se toliko izdvajalo za lečenje pacijenata sa tumorima na mozgu u Turskoj, a ušteđena sredstva biće preusmerena na lečenje dece u inostranstvu, rečeno je u RFZO.

Urađena je izmena i dopuna Pravilnika o uslovima i načinu upučivanja osiguranika na lečenje u inostranstvo, gde je proširena lista dijagnoza sa kojima deca i adolescenti mogu ići van Srbije na lečenje.

Tako će se u strane klinike za neurologiju i neurohirurgiju upućivati decu koja boluju od genetski uslovljene distonije (nevoljni pokreti) na duboku stimulaciju mozga, a to je moderna procedura koja može znaćajno da poboljša stanje ovih pacijenta.

„Plan je da se ovim putem pospeši uvođenje ove procedure u domaći zdravstveni sistem na Klinici za neurohirurgiju, KCS, angažovanjem inostranih zdravstvenih stručnjaka“, navode u RFZO.

Ta metoda ima mogućnost široke primene i kod odraslih pacijenata sa oboljenjima ekstrapiramidnog sistema, hroničnim bolom i neuropsihijatrijskim poremećajima, kao i kod onih sa Parkinsonovom bolešću.

Procedura košta oko 50.000 evra, a pacijenti će se upućivati u Prag, Istanbul ili Beč.

U klinikama u inostranstvu ubuduće se mogu lečiti o trošku osiguranja i deca obolela od malignih melanoma i retinoblastoma, a u pitanju su složene procedure koje se kod nas ne primenjuju.

Osim navedenog, u RFZO kažu da je predloženo upućivanje u inostranstvo dece radi ugradnje specijalnog implanta kod specifične vrste glaukoma.

Intervencija košta oko 5.000 evra, očekuje se nekoliko pacijenata godišnje, a lečenje se uspešno obavlja u Nemačkoj i Engleskoj.

Pravilnikom je predviđeno da se ubuduće na lečenje u inostranstvo šalju i pacijenti sa komplikovanim rascepom usne i komplikovanim deformitetom lica, a koji mogu da se uspešno obave u Klinikama u Italiji i Švajcarskoj sa kojima je uspostavljena dobra saradnja.

Prosečna cena ovih intervencija je oko 50.000 evra, a procena je da će biti upućena tri pacijenta godišnje.

Po novom pravilniku deca sa nekoliko ortopedskih dijagnoza upućivaće se u Ilizarov centar u Kurganu, gde troškovi lečenja iznose oko 15.000 evra po pacijentu.

Kada god je moguće hirurg Dmitrij Popkov iz Ilizarov centra dolaziće u Univerzitetsku dečju kliniku da operiše najmlađe pacijente, što je već činio.

Na lečenje u inostranstvo će ići i deca sa deformitetom kičmenog stuba, čija je kardiorespiratorna funkcija umanjena najmanje za 50 odsto od normalnog.

Ova vrsta lečenja zahteva veoma skupu tehnologiju i ne radi se u Srbiji, obolela deca su životno ugrožena i zahtevaju lečenje u specijalizovanom centru sa velikim iskustvom, troškovi lečenja iznose oko 150.000 evra, a nama nabliži takav centar je Sćultheš Klinik u Švajcarskoj.

Deci sa tromboembolijskom plućnom hipertenzijom komplikova operacija, za koju nema uslova da se izvodi u Srbiji, radiće se u centrima koja imaju najviše iskustva a to su AKH klinika u Beču i Klinika Kerckhoff u Bad Nauheimu u Nemačkoj.

Trenutno u Srbiji ima oko 20 bolesnika koji bi imali indikaciju za ovu proceduru, a troškovi lečenja iznose oko 28.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.