U trendu

Više od 200 novinara na protestu u Novom Sadu tražilo smenu Gašića

Više od 200 novinara, aktivista nevladinih organizacija i gradjana okupilo se večeras na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu, na protestu „Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje“.

Okupljeni su nosili transparente „Novinari ne kleče – ne čuvajte primitivne ministre“, „Ne kleči“, „Novinari ne kleče“, kao i bedževe na kojima je pisalo „Novinari ne kleče“.

Predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), novinarka Branislava Opranović poručila je, na skupu, predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da „trenutno, hitno, odmah“ smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvrede koju je naneo novinarima i ženama u Srbiji.

„Predsednik Valde i njegovi ministri imaju razloga da kleče zbog mnogih stvari iz nedavne prošlosti: zbog Srebrenice, zbog Dubrovnika, zbog Sarajeva. A danas treba da kleknu pred siromašne i nezaposlene gradjane Srbije“, kazala je Opranović i pozvala Vučića da ispuni obećanje i smeni Gašića.

Novinarka iz Subotice Natalija Jakovljević pozvala je novinare da bojkotuju konferencije za medije vladajuće Srpske napredne stranke, sve dok ministar Gašić ne bude smenjen.

Aktivistkinja za ljudska prava Tatjana Tucić kazala je da je ponosna jer u Novom Sadu postoje i novinari koji brane integritet struke, koji se bore protiv fašizma, nasilja, korupcije i kriminala.

Ona je dodala da svi gradjani treba da stanu u odbranu slobode informisanja, ali i u odbranu svih žena u Srbiji koje je uvredio ministar Gašić.

„Kakvu poruku šalje predsednik Vlade koji je obećao da će smeniti Gašića, a to još uvek nije učinio“, upitala je Tucić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici pojedinih opozicionih partija. Protest su podržale Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije, NDNV i Udruženje novinara Srbije.

Istovremeno protest je održan u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Žitištu, Boru, Leskovcu, Kikindi i u Mladenovcu.

Prvi protest organizovan je 7. decembra ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, dan posle izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da „voli novinarke koje lako kleknu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.