U trendu

Više od 600.000 preleta aviona iznad Srbije u 2016.

Više od 570.000 aviona preletelo je Srbiju i Crnu Goru za 11 meseci 2016. godine, a do kraja decembra biće ostvareno najmanje 600.000 preleta, izjavio je direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin.

Rovčanin je za agenciju Beta rekao da je do kraja novembra iznad Srbije i Crne Gore zabeleženo 571.659 preleta, što je za tri odsto više nego prošle godine.

„Desilo se da smo samo u jednom danu imali oko 3.000 preleta, a u satu 269, koliko ih je nekada bilo na godišnjem nivou. Kada se na radaru vidi koliko aviona ima u jednom trenutku nad Srbijom i Crnom Gorom ne može da iznenadi činjenica da kontrolori leta kojih ima više od 300, rade dva sata, a jedan obavezno odmaraju“, rekao je Rovčanin

Direktor jedine kompanije u Srbiji koja je deo Evropske unije, najavio je ozbiljne projekte koji će doprineti da SMATSA ostane u vrhu Eurokontrola koji ima 44 članice.

Prema njegovim rečima, SMATSA trenutno privodi kraju dozvole, projektnu dokumentaciju, kao i pripremu zemljišta za izgradnju tornja na aerodromu Nikola Tesla, primarnog i sekundarnog radara u Beogradu i na Besnoj kobili kod Vranja, a takodje radi i na unapredjenju hardverskog i softverskog sistema, u skladu sa najmodernijim kontrolama letenja u Evropi.

SMATSA će u naredne dve godine u Nišu izgraditi toranj i centar koji će omogućiti da Niš postane rezervna varijanta Kontrole letenja u Beogradu kako bi u potpunosti, ako bude potrebno, mogao da preuzme njenu ulogu i obaveze, naveo je Rovčanin i podsetio da se aerodrom „Konstantin Veliki“ razvija i da je krajem novembra zabeležio i 100.000. putnika.

Gradnja novog tornja na Aerodromu Nikola Tesla i aneks zgrade biće jedan od najvažnijih zadataka u 2017. godini, rekao je Rovčanin i dodao da će taj toranj biti jedan od glavnih zaštitnih znakova surčinskog aerodroma.

„Radar na Besnoj kobili kod Vranja, čija će gradnja početi takodje naredne godine, veoma je bitan za jug Srbije, posle zatvaranja Kopaonika. Zahvaljujući njemu videće se ceo Balkan i nećemo zavisiti od radara koji nam NATO ne vraća. Više puta smo tražili da nam NATO-a vrati taj radar, barem civilini, ali su oni to dovodili u vezu sa donjim vazdušnim prostorom nad Kosovom, i odlučili smo da ne čekamo, već da gradimo“, rekao je Rovčanin.

Rovčanin je podsetio da je SMATSA prva u Evropi zajedno sa Hrvatskom i BiH uvela „fri ruter spejs“ što prevoziocima omogućuje da sami biraju rutu, čime se smanjuju troškovi, a povećava broj letova. On je izrazio očekivanja da će se tom projektu ubrzo pridružiti i Bugarska, Rumunija i Madjarska, pošto su uvidele da je to veoma dobra odluka.

„Eurokontrol nam obračunava prelete i isplaćuje zaradjeno, a to zavisi od broja letova, veličine aviona i dužine rute“, rekao je Rovčanin i podsetio da najviše novca dolazi od Turkiš erlajnsa i Lufthanze.

SMATSA kontroliše vazdušni prostor nad Srbijom, Crnom Gorom, južnim Jadranom kao i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora u BiH. Po sigurnosnim kriterijumima u 2015. godini ocenjena je kao najbolja kontrola letenja u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar