U trendu

Više od 90 odsto osoba sa invaliditetom ne koristi kompjuter

Trenutna procena je da milijardu ljudi, 15 odsto svetske populacije, živi sa nekom formom invaliditeta, a izveštaji o digitalnoj inkluziji u Srbiji pokazuju da 90,2 odsto takvih osoba starijih od 24 godine ne koriste kompjutere ili internet, rečeno je na Regionalnoj konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

Stalna koordinatorka UN i stalna koordinatorka UNDP Irena Vojačkova Solorano rekla je da su to uglavnom osobe starosti od 55 do 74 godine i kako je istakla, više žena nego muškaraca je informatički nepismeno.

„Imperativ je pobrinuti se za taj problem. Gledajući u budućnost, u susret 70 godišnjici UN, uvereni smo da IKT može da ubrza uključenje osoba sa invaliditetom u društvo“, rekla je Solorano na Regionalnoj konferenciji „Uloga informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u razvoju inkluzivnog društva za osobe sa invaliditetom“.

Prema njenim rečima, svedoci smo da se svet veoma brzo menja, zbog upotrebe novih tehnologija. IKT menja društva, kulture i ekonomije i takođe može unaprediti život mnogim osobama sa invaliditetom.

„Drago nam je da podržimo inicijativu poput ove, koja omogućuje otvoren dijalog i partnerstvo IKT i osoba sa invaliditetom u Srbiji“, rekla je Solorano.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da izgradnja zajednice sa visokim nivoom digitalne inkluzije zahteva uključivanje i podršku svih sektora- biblioteka, organizacija civilnog društva, škola, poslovnog sektora, vlade i donosilaca odluka.

„Grupe u našem društvu koje su najviše digitalno isključene su niže obrazovani, osobe sa nižim primanjima, nezaposleni, stariji, Romi, žene i osobe sa invaliditetom“, rekao je Miletić.

Dodao je da je digitalna ekonomija sektor koji generiše milione novih radnih mesta i samo otvaranje poglavlja 10 za pristupne pregovore sa EU, koje se odnosi na informatičko društvo i medije, dobar je korak za Srbiju koji zavisi od nje same kako će iskoristiti.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je njeno ministarstvo uključeno u razne aktivnosti koje doprinose inkluziji socijalno osetljivih grupa, posebno osoba sa invaliditetom i dodala da aktivnosti tog ministarstva jesu i biće okrenute ka unapređivanju informacione pismenosti.

„Naš zajednički cilj je da se kroz adekvatnu upotrebu IKT osetljive grupe uključe u svakodnevne društvene aktivnosti. Srbija još nije uhvatila korak sa EU, kojoj težimo, čije vrednosti delimo, ali baš u ovoj oblasti prepoznato je da ispunjavamo mnoge od standarda koje EU postavlja“, rekla je Matić, koja je i šef pregovaračkog tima za poglavlje 10.

„Mogu da kažem da smo kroz naše sastanke u Briselu dobili odobravanje i podršku kako se odnosimo kao država prema ovom problemu“, kaže Matić.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da su u toj oblasti ostvareni određeni pomaci u prethodnom periodu i istakao digitalizaciju TV signala kao veoma važnu stvar, jer daje velike mogućnosti procesu inkluzije i poboljšavanju informisanja osoba sa invaliditetom.

„Bitno je reći da sva tri medijska zakona koji su usvojeni prošle godine, na svoj način doprinose poboljšanju u toj oblasti, definisan je javni interes, čiji je jedan segment informisanje osoba sa invaliditetom“, rekao je Mirković.

U uvodnom delu dvodnevne Regionalne konferencije, govorili su i pomoćnik ministra za rad Vladimir Pešić, ITU koordinator za Evropu Jaroslav Ponder.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar