U trendu

Visoke temperature bar do kraja jula

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović izjavio je danas da će vrućina potrajati bar do kraja jula, ali da ipak ovo leto po dužini perioda toplog i sušnog vremena ne može da dostigne leto 2012. godine, koje je u Srbiji bilo najtoplije za 127 godina.

„Period visoke temperature će potrajati bar dok kraja jula, a ima velikih izgleda da se produži i na početak avgusta, s tim da bi 27. i 28. jula došlo do kratkotrajnog, dvodnevnog osveženja, tokom kojeg bi temperatura u proseku bila niža za pet stepeni, te bi, u zavisnosti od dela Srbije, bila od 30 stepeni do 34 stepena“, kazao je Todorović Agenciji Beta.

On je rekao da temperature koje su izmerene poslednjih dana u Srbiji jesu ekstremne sa stanovišta kriterijuma za ocenu „u granicama, iznad ili ispod proseka“.

„Iako tako visoke temperature nisu zabeležene svakog dana tokom ovog leta, one spadaju u kategoriju znatno iznad proseka, nakon koje sledi kategorija ekstremno visokih temperatura“, rekao je Todorović.

Upitan da li se ovo leto po vrućini može porediti s prethodnim godinama, Todorović je kazao da se periodi visokih temperaturnih vrednosti ponavljaju i da je u leto 2012. godine bilo znatno dužih perioda toplog i sušnog vremena nego juna i jula ove godine.

„Najbliža godina koja je imala znatno duže periode toplog i sušnog vremena bila je 2012. godina, kada su prve temperature od 30 stepeni počele 30. aprila i to je trajalo do kraja oktobra. Nije svakog dana u tom periodu temperatura prelazila 30 stepeni, kao što to nije slučaj ni ove godine, ali smo tada imali šestomesečnu sušu s vrlo malo kiše. Bilo je to najtoplije leto u poslednjih 127 godina, slično letu 1946. godine, samo su nijanse odlučile da nadvlada 2012. godina“, rekao je Todorović.

On je dodao da ni tokom letnjih meseci 2012. godine, najviša temperatura u Beogradu nije prelazila 40 stepeni, i da u pogledu dužine perioda toplog i sušnog vremena, ovo leto ne može da se poredi s letom 2012. godine.

„Tokom leta 2012. godine, maksimalna izmerena vrednost u Beogradu iznosila je 39,7 stepeni, dok je juče u glavnom gradu izmereno 37,6 stepeni, što je ovogodišnji maksimum. Ni apsolutne vrednosti maksimuma ove godine nisu dostigle vrednosti iz 2012, a da ne pričam o dužini perioda toplog vremena. Ove godine je u maju bilo kiše i pljuskova, dok je prva polovina juna bila topla, a druga hladna, s kišom, pa su građani pitali ‘kad će to leto’. Jun je ove godine bio u proseku padavina i temperature, ali daleko ispod proseka za jun 2012. godine, dok je jul ove godine, kao drugi letnji mesec, odskočio naviše“, rekao je Todorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.