U trendu

Vlada će pomoći poplavljenim područjima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas poplavljeno područje u Konjevićima kod Čačka i obećao meštanima tog sela da će Vlada Srbije pomoći sanaciju poplavljenih domaćinstava ali i da se obnovi setva.

Vučić je rekao meštanima i novinarima da će sutra popodne, najkasnije prekosutra biti održana sednica Vlade na kojoj će doneti odluku da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji novac za pomoć gradjanima koji su pretrpeli štetu od poplave.

Premijer je rekao i da će se tražiti da se utvrdi da li je bilo propusta u radu lokalnih samouprava i javnih preduzeća koji, prema prvim procenama, nisu preduzeli sve mere zaštite od poplave.

„Situacija nije tako teška kao što je bila pre dve godine, ali je teška i ozbiljna i zahteva odgovornu i brzu reakciju. Velika su oštećenja i na usevima i moraćemo odmah da pomognemo tim ljudima. Pomoći ćemo i privrednicima čiji su objekti poplavljeni da bi mogli da nastave da rade i dalje zapošljavaju ljude“, rekao je Vučić novinarima.Premijer je rekao da je palo dva do tri puta više kišne nego što je bilo prognozirano i da postoje problemi koji ne mogu da se reše odmah, kao što je most na Čemernici koji je postavljen nisko i bedemi na toj reci koji moraju da budu veći za dva metra.

Premijer je obišao najkritičnija mesta i u razgovoru sa meštanima rekao da neće da daje lažna obećanja, ali da će vlada pomoći koliko može. Dodao je i da njemu uvek pripadne najteži deo posla da se suočava sa gradjanima koji su besni i nervozni zbog onoga što im se desilo.

„Neću da dajem lažna obećanja, ali pomoći ćemo koliko možemo. Ostaje nam da brzo rešavamo problem i da vidimo da svako domaćinstvo bude zadovoljno. Da već sutra vladine komisije krenu sa opštinskim i da nadoknadjuju štetu“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su mu pre dva dana nadležni rekli da je sve u redu, te da bi „sad te direktore najradije …..“, a sad tvrde da nisu mogli da predvide da će Čemernica da ide metar i trideset više i poplaviti oko 500 domaćinstava u Konjevićima i Preljinskoj Baluzi.

Premijer je rekao da će država ustanoviti gde je bilo propusta. Pitao je i meštane koji su tražili novac šta su oni uradili da do svega ovoga ne dodje.

Sa desne strane Čemernice je moglo da se uradi nešto, ali sa leve strane „gradjani baš ništa nisu mogli da urade“, rekao je Vučić.

„Napravili kuće i sami svoj šut stavili u kanale. I sad pitate što Vučić ne reši? Šta da rešim, da očistim svaki kanal ispred svake kuće. Ne mogu ja da vam čisitim kanale kuće“, rekao je premijer.“Prve tri kuće koje su nam poplavljene, bolje da vam ne kažem o čemu se radi“, rekao je Vučić i dodao da ne može država da brine baš o svemu, te da je najlakše biti besan na državu.

Premijer je rekao i da svi koji su krivi treba da odgovaraju, ali i da svi treba zajednički da se dogovore i da reše problem.

„Samo nemojte da mi pričate da je malo po 200.000 dinara, kolika god da je šteta“, rekao je Vučić u razgovoru sa gradjanima i poručio da je to ogroman novac i da država nema više.

Premijer je rekao da ima podatke da je stotinak domaćinstava u Moravičkom okrugu poplavljeno, da su u Lučanima zatrpani kanali, i da su vojska i žandarmerija na terenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.