U trendu

Vlada da dostavi BIRN-u ugovor EPS-a i Ampleks Emirejtsa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je danas Vladi Srbije zahtev da Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) dostavi kopiju memoranduma o razumevanju izmedju Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i kompanije „Ampleks Emirejts LLC“.

Kako je navedeno u saopštenju, Šabić je vladi uputio zahtev da sprovede njegovo rešenje iz decembra 2014. godine kojim je Ministarstvu rudarstva i energetike naloženo da novinaru BIRN-a dostavi kopiju tog memoranduma.

Resorno ministarstvo nije postupilo po tom rešenju, iako je po zakonu ono obavezujuće, konačno i izvršno, već je bez osnova tražilo odlaganje izvršenja, pa Upravnom sudu podnelo tužbu protiv poverenika, odnosno njegovog rešenja. Tu tužbu sud je odbacio, dodaje se u saopštenju.

Poverenik je nakon toga u skladu sa zakonom izrekao ministarstvu dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara i budući da ni nakon plaćanja kazni ministarstvo nije postupilo po rešenju, obratio se ovim zahtevom Vladi Srbije da to rešenje, kako zakon predvidja, izvrši primenom neposredne prinude.

„Konkretan slučaj predstavlja ilustrativan primer neshvatljive upornosti u neizvršavanju obaveza prema javnosti jer je praktično nemoguće pronaći valjano, prihvatljivo, čak ni bilo kakvo, bar formalno, pravno objašnjenje za to“, ocenio je Šabić u saopštenju.

On je dodao da objašnjenje za to ne mogu biti odredbe memoranduma na koje se ministarstvo pozivalo, kojima se pristup informacijama iz ugovora uslovljava saglasnošću ugovornih strana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.