U trendu

Vlada i ministarstvo imaju obavezu da obezbede finansiranje RTS

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević ocenio je danas, u odgovoru na pismo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, da su prema 35. članu Zakona o javnim servisima Vlada i resorno ministarstvo dužni da obezbede stabilno i dovoljno finansiranje javnog medijskog servisa i optužio Tasovca da ne radi svoj posao.

„Republika Srbija, ministre, to ste Vi i vlada u kojoj ste ministar, osim ako ne mislite da je Republika Srbija promenila ime u Dragan Bujošević. Ne želim ja da premijer bude inkasant, niti sve svaljujem na njegova pleća (to je premijer Vama zamerio, ministre) nego tražim da Vi i vlada poštujete zakon, da obezbedite ‘stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa’. Ako Vam vreme dozvoli pogledajte i član 23. istog Zakona koji govori o ovlašćenjima generalnog direktora javnog servisa i probajte da u tih 12 tačaka pronadjete reč ‘pretplata’ ili ‘taksa’. Nema ih“, naveo je Bujošević u pismu.

Bujošević je, takodje, ocenio da Tasovac greši kada misli da je zadatak „stabilnog i dovoljnog finansiranja“ rešio donošenjem tog zakona.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kritikovao je juče generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića što očekuje od premijera Srbije Aleksandra Vučića da obezbedi finansiranje javnog servisa i naplatu takse, ocenivši da to nije posao „premijera, već direktora RTS“.

„Kada ne zna šta će, niti kako, on, brže-bolje, u javnost. Pa zakuka kako lično premijer treba da obezbedi finansiranje RTS-a i naplatu takse. Sjajan primer. Sada bi svi trebalo da ga slede. Pa da direktor železnice zavapi kako premijer treba da naplaćuje karte…Mislim, zašto bi, bilo koji direktor, bilo kojeg preduzeća u ovoj zemlji, radio svoj posao?“, napisao je Tasovac u otvorenom pismu Bujoševiću.

Ministar je ocenio da je očigledno da Bujošević nije spreman da rešava probleme, jer da jeste on bi pokazao „kako je i kojom analizom Upravni odbor RTS izračunao da pretplata treba da iznosi baš pet stotina dinara“.

Bujošević je rekao da je i Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine došao do iste računice i da je zakonom još 2010. godine odredjeno da to bude visina pretplate.

„I da Vam saopštim još jednu činjenicu, od januara 2014. godine RTS Vam šalje mesečne izveštaje o trošenju budžetskih sredstava. Ne znate to, ministre, zato što ne radite svoj posao. A račun za taksu, što je vaša sledeće ‘ozbiljna’ primedba, nisam otvorio, ministre, zato što mi je Ministarstvo finansija napisalo da ne mogu da ga otvorim sve dok RTS dobija novac iz budžeta. Ni to ne znate, ministre, zato što ne radite svoj posao“, ocenio je Bujošević.

On je naveo da bi za funkcionisanje RTS-a godišnje bilo dovoljno oko 120 miliona evra za stabilno i dovoljno finansiranje ali da je za te potrebe za 2015. godinu opredeljeno oko 56 miliona evra, što je 17 miliona manje nego 2014. godine.

„Možda bih ja i prihvatio vaš predlog da budem glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije čiji je budžet 217 miliona evra, ali se bojim da kolega Goran Radman ne bi prihvatio da bude direktor RTS-a čiji je prihod oko 71 milion evra (56 miliona iz budžeta i 15 miliona od reklama). Uzgred, kolega Radman na izmaku treće godine mandata pristupa sistematizaciji i smanjenju broja zaposlenih (do sada je to bio samo odlazak u penziju), a ja sam za šest meseci na tome već nešto učinio. Broj zaposlenih je smanjen za oko 200, a u toku je i prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz RTS“, naveo je Bujošević.

Direktor RTS-a je ukazao i da je za tih šest meseci ta televizija imala premijere dve domaće serije i da je pokrenula nove emisije „Lavirint“, „A sada Rada“, „Ide Mile“, „Tako stoje stvari“ i „Ja mogu sve“.

„I da Vas obavestim, ministre, da je u kablu razlika u gledanosti izmedju RTS-a i ostalih televizija još veća u našu korist, ali nam kablovski operateri ništa ne plaćaju za to. Vama to ne smeta, već smo videli da više volite privatne firme od javnih medijskih servisa, pa je zato za Vas normalno da siromašni gradjani Srbije i siromašni RTS ulivaju ekstra profit svetskim bogatašima. Vaš je posao, ministre, da promenite tu apsurdnu situaciju, koju još apsurdnijom čini podatak da SBB plaća HRT-u ali ne plaća RTS-u i RTV-u. Ne radite svoj posao, ministre“, ocenio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.