U trendu

Vlada „imuna“ na pretnje,položaj manjina unapređen

Posle poruka iz Rumunije da bi ta zemlja mogla da stavi veto na priključenje Srbije EU zbog vlaške manjine, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ističe da Vlada Srbije ne reaguje na pretnje i ucene.

Vlada je okrenuta konstruktivnoj saradnji u regionu, a položaj manjina u Srbiji je unapređen, kaže paunović za Tanjug.

Paunović je podsetila da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju položaja svih nacionalnih manjina, pa i rumunske i vlaške, i dodala da ne želi da komentariše „izjave predstavnika političkih stranaka iz drugih zemalja“, pa ni izjavu bivšeg predsednika Trajana Baseskua, za koju primećuje da je verovatno više namenjena unutrašnjoj političkoj upotrebi.

Basesku je ranije izjavio da bi zvanični Bukurešt mogao da stavi veto na priključenje Srbije Evropskoj uniji ako Srbija ne bude u potpunosti poštovala bilateralni sporazum o zaštiti prava rumunske manjine.

Paunović kaže da se sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina zajedno radi na rešavanju različitih problema, od ostvarivanja prava na obrazovanje, službenu upotrebu jeziku i pisma, informisanje i očuvanje kulturnog identiteta.

„Naše je da radimo svoj posao na najbolji način za svakog građanina Srbije i da rezultati koje postižemo govore umesto nas, a u procesu evrointegracija se, kao što ste videli, to vrednuje“, rekla je ona.

Paunović je zahvalila Vladi Rumunije na podršci koju pruža Srbiji na putu evrointegracija, podsetivši da je ta zemlja dala podršku za otvaranje poglavlja 23 i pokazala spremost da sa Srbijom podeli svoja iskustva i pruži joj stručnu podršku u tom procesu.

Ta podrška se ceni, rekla je ona i dodala da je želja da se i bilateralna pitanja sa Rumunijom u narednom periodu brže rešavaju. Istakla je da će Srbija dati svoj doprinos konstruktivnom rešavanju svih otvorenih pitanja koja se tiču prava srpskih državljana rumunskog porekla.

U Nacionalnom savetu Vlaha Baseskuovu izjavu doživljavaju kao iznova otvoren poziv da Srbija proglasi Vlahe Rumunima, što je, kako kaže Radiša Dragojević iz tog saveta, neosnovano.

On ocenjuje da se ponavlja priča iz 2012, kada je Basesku odbio da potpiše sporazum o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, zahtevajući garancije da će prava rumunske manjine u Srbiji biti bolje zaštićena.

„Aktivnosti u vezi sa tim ambicijama u smislu zahteva za uvođenje obrazovanja na rumunskom i delovanje rumunske crkve su se odvijale u međuvremenu, ali ovo je opet otvoreni poziv da Srbija proglasi Vlahe Rumunima što je bez osnova“, rekao je Dragojević Tanjugu.

On je istakao da su Vlasi atuhtona i autonomna nacionalna manjina čiji se pripadnici upravo tako izjašnjavaju i da Srbiju smatraju matičnom zemljom, te da sa Rumunijom nemaju nikakve veze.

„Kao i svi građani, smatramo Rumunijom prijateljskom zemljom. Međutim, to pozivanje na zaštitu naših prava je bez osnova i bez povoda“, rekao je on.

U društvu za kulturu Vlaha I Rumuna iz Srbije „Ariadne Filum“ nisu bili iznenađeni Baseskuovom izjavom, mada, kako su u međuvremenu istakli, ne očekuju baš rumunski veto.

Predsednik Društva Zaviša Žurž rekao je ranije Tanjugu da oni očekuju da Srbija poštuje svoje zakone i Ustav i da oni ne žele da se izbore za svoja prava „na silu“.

„Protokol o rumunsko-vlaškoj manjini, koji su 2012. potpisale Srbija i Rumunija u Briselu, gotovo ni u čemu nije ispoštovan“, tvrdi on i naglašava da ta manjina nema rumunske škole, liturgije na rumunskom jeziku, medije…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar