U trendu

Vlada usvojila predlog zakona o informacionoj bezbednosti

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o informacionoj bezbednosti kojim se predvidja zaštita od bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima.

Kako je saopšteno iz Vlade, predlog zakona uredjuje i odgovornost pravnih lica prilikom upravljanja ovim sistemima i odredjuju se nadležni organi za sprovodjenje mera zaštite propisanih ovim zakonom. 

„Zakon predvidja formiranje Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (Nacionalni CERT) koji će biti u okviru RATEL-a i obavljaće poslove koordinacije, prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika na nacionalnom nivou“, dodala je Vlada Srbije.

Na sednici je usvojen i predlog zakona o zadrugama, čime se stvara odgovarajući pravni okvir za ponovno oživljavanje zemljoradničkog, ali i drugih oblika zadrugarstva u Srbiji i rešava i problem imovine u društvenoj svojini, čiji su korisnici zadruge.

Vlada je usvojila i predlog zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava osoba registrovanih u Agenciji za privredne registre kojim se sprečava zloupotreba u privredi. 

On reguliše nastanak i prestanak privremenog ograničenja prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti osobama koje zloupotrebljavaju pravo osnivanja preduzeća, registruju novi biznis, pri čemu aktuelnu kompaniju ostavljaju u problemima, otvaraju novu i na nju prenose poslovanje.

Na sednici Vlade je usvojene su i izmene Zakona o privatizaciji kao i izmene Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koji gradjani ostvaruju u postupku privatizacije. 

Izmenama Zakona o privatizaciji reguliše se prestanak važenja Zakona o Agenciji za privatizaciju i prestanak rada Agencije za privatizaciju, dok se izmenama zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju gradjani ostvaruju u postupku privatizacije, predvidja da Ministarstvo privrede obavlja poslove koje je ranije u ime i za račun Akcionarskog fonda obavljala Agencija za privatizaciju.

Usvojili su i izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara kao i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar