U trendu

Vlast uvodi Srbiju u totalitarizam latinoameričkog tipa

Pozorišni reditelj Kokan Mladenović ocenio je da aktuelna vlast manipulacijama i strahom gradjane Srbije uvodi u totalitarizam latinoameričkog tipa.

„Srbijom danas upravljaju dva glumca: stariji, koji ima problema s učenjem teksta, i mladji koji misli da mu je to prva uloga“, rekao je Mladenović sinoć na tribini u Subotici u okviru pozorišnog festivala „Desire Central Station“.

Ocenio je da je čak i u vreme režima Slobodana Miloševića bilo mnogo više gradjanskih inicijativa nego što ih ima danas.

„Prizivam pritisak ulice. Ne mislim na nasilje, nego na stotine hiljada gradjana na mirnom i maštovitom protestu. Gradjani na to imaju pravo, a kolektivna ćutnja i očekivanje da će neko drugi promeniti ovu situaciju je pogubno“, kazao je Mladenović.

On je ocenio da je Srbija pretvorena u ogroman rijaliti šou, koji gleda sve neobrazovanija, primitivnija i agresivnija publika, dok s druge strane pozorišta – a posebno beogradska – ispoljava kukavičluk i pasivnost.

„Beogradska pozorišta su ruglo za jedan ozbiljan grad. Ja tamo ne vidim nijedno koje ima ozbiljan pozorišni rukopis. Uostalom, godinama unazad na festivalima pobedjuju predstave koje nisu pravljene u Beogradu, a tamo to nikoga ne uznemirava“, rekao je Kokan Mladenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.