U trendu

VOICE: Nadležni u Pančevu ne obaveštavaju o opasnim bakterijama u vodi

Voda u Pančevu u nekoliko navrata ove godine sadržala je bakterije opasne po ljudsko zdravlje, pokazalo je istraživanje koje je objavio Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako se vidi iz analiza koje je VOICE dobio od nadležnih institucija u Pančevu, voda iz vodovodne mreže od januara do avgusta ove godine sadržala u nekoliko navrata bakterije Pseudomonas aeruginosa, ali i koliformne bakterije, odnosno streptokoke fekalnog porekla.

Prisustvo ovih bakterija prema odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće nije uopšte dozvoljeno.

U JKP Vodovod i kanalizacija u Pančevu, kojem Zavod za javno zdravlje dostavlja rezultate analiza, kazali su da su detektovane bakterije u januaru i julu ove godine bile „lokalnog karaktera“, a posledica su nekorišćenja unutrašnjih instalacija i loše higijene na mestu uzimanja uzorka.

„Voda za piće u distributivnoj mreži je odličnog kvaliteta. Nijedan vodovod nema savršene rezultate o čemu su publikovani razni radovi“, naveli su iz Vodovoda.

Lokalna vlast je u aprilu i junu prošle godine zabranila vodu za upotrebu, i to zbog povećanog nivoa hlora, a ispostavilo se da je voda hlorisana upravo zbog pojave bakterije iz roda Pseudomonas, a nakon zabrane upotrebe vode, alarmiran je i Gradski štab za vanredne situacije, a direktorka Vodovoda podnela je ostavku.

Privredni sud u Pančevu u odgovoru VOICE-u naveo je da se protiv Vodovoda i bivše direktorke tog javnog preduzeća Milice Radovanović vode postupci, i to zbog sumnji na privredni prestup iz Zakona o vodama.

Osnovno javno tužilaštvo se u ovim slučajevima pozvalo na tačke zakona kojima se predvidjaju kazne ako voda za piće ne ispunjava zdravstvene uslove.

Tadašnji gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov ubrzo posle afere oko zabrane vode za upotrebu podneo ostavku. Ostavku je dao na istoj sednici na kojoj su odbornici razrešili lokalnog većnika zaduženog za komunalna pitanja, a kao razlog za njegovu smenu naveden je problem sa vodom za piće.

Voda je u Pančevu bila zabranjena za upotrebu i u junu prošle godine zbog sumnje da je povećana koncentracija trihalometana u vodi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.