U trendu

Vojska Srbije: Probe za “Štit“ na Železničkoj stanici

Pripadnici Vojske i policije, uveliko se pripremaju za veliku anti-terorističku pokaznu vežbu svih bezbednosnih službi u Srbiji “Štit“ zakazanu za subotu, 21. novembra, a na jednoj od lokacija, glavnoj Železničkoj stanici u Beogradu, vežbali su situaciju rešavanja talačke situacije u vozu.

U pripremama za subotu na toj lokaciji vežbali su pripadnici specijalne jedinice Vojske Srbije, Bataljona za protivteroristička dejstva i specijalna jedinica Žandarmerije MUP-a.

Dim, eksplozija, pucnjava to se danas moglo videti i čuti na Železničkoj stanici u Beogradu.

Mnogi koji su se oko 13.00 sati našli na Železničkoj stanici bili su zatečeni, a onda su mobilnim telefonima snimali akciju koju su uvežbavali pripadnici MUP-a i VS.

Putnici koji su čekali vozove ili tek stigli u prestonicu, ali i zaposleni na Železničkoj stanici bili su iznenađeni kada je vežba počela, a maskirani specijalci počeli da razbijaju prozor i upadaju u vagone.

Pod dimnom zavesom i uz šok bombe pripadnici specijalnih jedinica uspešno su rešili talačku situaciju.

„Zadatak Bataljona za protivteroristička dejstva je šira i uža blokada reona izvođenja protivterorističke akcije, a zadatak protivterorističke jedinice MUP-a je upad u voz i rešavanje talačke situacije“, objasnio je nakon probe major Darko Dimitrijević iz Bataljona za protiv-teroristička dejstva specijalne brigade.

On je istakao i da u vežbi učestvuju borbena vozila Vojske Srbije koja omogućavaju vatrenu podršku.

Kapetan policije Miloš Vračar podsetio je da će u subotu ispred Palate “Srbija“ biti održan centralni događaj – izvođenje vežbe “’Štit“ u kojoj učestvuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Srbije, Bezbednosno informativna agencija i ostale strukture i institucije.

“Tokom izvođenja vežbe građani će moći da vide snagu i borbenu gotovost službi bezbednosti naše države. Biće prikazene najsloženije i najzahtevnije vežbe rešavanja talačkih situacija, kao i odbrane od eventualno terorističkog napada“, rekao je Vračar.

Kako je rekao, cilj je da se vežbom pošalje jasna poruka jedinstva Srbije, kao i da se prikaže zajedničko delovanje svih službi u eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti.

“U svakom eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti Republike u stanju smo da odgovorimo adekvatno i to u trenutku kada u velikom broju zemalja prete teroristički napadi““, rekao je Vračar.

Anti-teroristička pokazna vežba svih bezbednosnih službi u Srbiji biće održana na više lokacija – centralni deo kod Palate “Srbija, kao i na glavnoj Železničkoj stanici i na aerodromima “Nikola Tesla“ i Batajnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.