U trendu

Vučić: 2016. reforma sistema obrazovanja i zdravstva

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da napredak Srbije nije moguć bez “pametnog rasta” i stalnog pristupa novim naučnim znanjima i najavio da će 2016. biti godina reformi u sferi obrazovanja i zdravstva.

Vučić je na otvaranju konferencije “Inovacije i transfer znanja-mogućnosti saradnje između Srbije I Italije” rekao da bez drugačijeg, uspešnijeg i modernijeg obrazovanja nema napretka u ekonomiji, produktvnosti i rastu.

Prema njegovim rečima, istraživanje, razvoj i inovacije su ključni u pokretanju i održavanju razvoja srpskog društva.  “Bez „pametnog rasta“ svi teški koraci koje smo preduzeli ne bi bili dovoljni i zato je veoma važna spremnost na sticanje novog znanja I razvoj preduzetničkog duha”, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija izgubila preduzetnički duh, ali I radne navike, I da je vreme da se “vrati na stari put”.  „Mislim da jednu od osnovnih potreba društva, potrebu za ekonomskim blagostanjem, možemo da zadovoljimo samo još boljim obrazovanjem, kao i da nauka služi široj društvenoj koristi i da se poveća stepen njene primene u privredi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za to će biti potrebne različite stimulativne mere, kao i viši stepen zaštite intelektualne svojine. Vučić je rekao da je Srbija spremna da uči od svojih prijatelja Italijana koji su postigli značajan napredak u toj oblasti i znaju formulu za pametan rast.

„Važnije je učenje od dobijanja novca, a novac više ni od koga ne tražimo, važniji je prenos znanja“, rekao je Vučić.

Vučić: Vreme da se smire strasti iz prošlosti

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vreme da se prevaziđe težak događaj iz Potočara i da će zato uputiti poziv članovima predsedništva BiH da dođu u Srbiju, jer je razgovor najvažniji za mir i stabilnost.

„Želim i uložiću ogromnu energiju da nastavimo da radimo i sarađujemo i da strasti iz prošlosti ostavljamo po strani“ rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da ništa nije važnije od razgovora, jer mora su mir i stabilnost u regionu preduslov za bolju ekonomiju i životni standard.

„Vidim da polako, ali sigurno razum pobeđuje na svim stranama i ljudi razumeju šta su greške svakog od nas“, rekao je Vučicć.

Upitan šta je bila greška člana prersdništva BiH Bakira Izetbegovića, Vučić je rekao da ga je upravo Izetbegović pozvao da dođe u Srebrenicu i garantovao mu bezbednost, a da se nije ni rukovao sa njim.

„Ne govorim o krivično pravnim posledicama, već o ljudskim gestovima, ovo prvo me ne zanima, jer je to posao nadležnih oragana BiH“ dodao je.

Na pitanje da li očekuje efikasnu istragu, Vučić je naveo da se kao predsednik vlade tome nada, a da kao čovek nije siguran.

On je dodao i da ne želi da ulazi u dalju istragu tog događaja i istakao da takva situacija ne bi mogla da se dogodi nijednom gostu u Srbiji i ukazao da će gosti iz BIH biti dočekani sa hlebom i solju i da ih niko neće ni pogledati popreko, a kamoli ugroziti.

„Da se onako nešto desilo mom gostu ja bih se zaleteo da ga branim“, rekao je Vučić.

On je ocenio da su neusvajanje rezolucije u SB UN kao i događaji u vezi sa Naserom Orićem uticali na stvaranje atmosfere pred događaje u Srebrenici.

Srbija ne želi da kvari odnose s Mađarskom

Vučić je, komentarišući podizanje zida na granici s Mađarskom, rekao da se Srbija ponaša pristojno i da ne želi da kvari odnose s tom zemljom.

„Neki sebe ograđuju, a Srbiju ne ograđuju“, rekao je Vučić novinarima upitan da komentariše početak podižanja ograde na srpsko-mađarskoj granici kako bi se sprečio ilegalni ulazak migranata. Vučić je rekao da je Srbija otvorena zemlja u koju je svako dobrodošao.

„U Srbiji gotovo da nema granica. Srbija je sigurna zemlja i za Nemačku i za druge evropske zemlje“, rekao je Vučić i istakao da su migranti u Srbiji primljeni na najbolji način. „Možete da se stidite uvek samo sopstvenih poteza, a ne možete da se stidite tuđih“, rekao je Vučić dodajući da će sutra ili narednih dana posetiti Preševo gde će obići prihvatni centar za migrante u tom gradu.

Naši forumaši su razvili diskusiju o napadu na Vučića koju možete pročitati OVDE.

Šta nakon vladavine Vučića, možete pročitati i diskutovati OVDE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.