U trendu

Vučić: Austrija podržava i otvaranje poglavlja 5, 15, 25 i 26

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i posebno otvaranje poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Premijer je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom ocenio da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

On je izrazio posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci i podsetio da je on jedini ministar koji je bio na svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

Dve zemlje će, rekao je Vučić, nastaviti dijalog na nivou zamenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle da imaju koordinirane aktivnosti, a radiće se i na stvaranju daljih uslova za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju savremenu Evropu.

„Zajedno ćemo raditi na dijalogu Beograda i Prištine, na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa između zemalja na zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Kako je istakao premijer, Srbija i Austrija će imati zajedničke programe, kao i mesto za jednog mladog srpskog diplomatu u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova „kako bi naučio kako to rade Austrijanci“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.