U trendu

Vučić: Bolja budućnost od one koji su nam predviđali

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i BiH moraju zajedno da grade budućnost i da veruje da će ta budućnost biti mnogo bolja od one za koji su mnogi mislili da ih sleduje.

Vučić je sinoć na prijemu u Sarajevu, uoči današnje sednice dve vlade, rekao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive zajedno i istakao da „ma koliko imali usijanih glava i onih koji misle drugačije, ne možemo jedni bez drugih“.

„Što pre to shvatimo, biće nam lakše“, rekao je Vučić i dodao da veruje da će posle današnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH moći da rešavaju problem za problemom i da sarađuju brže i efikasnije.

On je rekao da su takvi sastanci za obe zemlje mnogo važniji zbog samih građana nego zbog EU koja, kako je rekao, trenutno ima i većih problema.

Vučić je rekao da EU ponekad može čak i nezasluženo da pohvali obe zemlje, Srbiju i BiH, ili da kritikuje bez osnova, ali da je nama važno da se građani Srbije i BiH osećaju bolje i da razvijaju sopstvene biznise, a da je zajednička sednica preduslov da im se to omogući.

Vučić je podsetio da trgovisnka razmena dve države raste iz godine u godinu da je Srbija trenutno drugi spoljnotrgovisnki partner BiH a da teži tome da se nađe na prvom mestu.

Premijer je rekao da je u prvih šest meseci ove godine izvoz iz BIH u Srbiju bio 9,6 odsto veći nego prošle godine i istakao da će Srbija i BiH raditi na tome da se uspostave još bolji ekonomski i privredni odnosi.

Predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, rekao je na prijemu da je Srbija uvek među prve tri zemlje koje su najvažniji spoljnotrgovinski partneri BiH, kao i da će dalje jačanje te saradnje dve zemlje učiniti konkuretnijim u regionu i omogućiti veći priliv domaćih i stranih investicija.

„Ekonomija je dobra podloga za relaksaciju političkih odnosa“, istakao je Zvizdić i dodao da region treba da pošalje pozitivnu poruku ka Evropi što između ostalog i čini ovom zajedničkom sednicom.

Zvizdić je rekao da je u tom smislu ova poseta ne samo institucionalno i simbolički važna. Prijemu prisustvuju ministri u Vladi Srbije i zvaničnici BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.