U trendu

Vučić će naći izlaz, opozicija – ništa novo u nacrtu platforme

Poslanici vladajućih stranka u Skupštini Srbije danas su, povodom nacrta platforme za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa EU, ocenili da će premijer Aleksandar Vučić doneti odluku u skladu sa interesima građana, dok opozicija navodi da u tom nacrtu nema ništa novo u odnosu na Briselski sporazum.

Najviši zvaničnici Srbije su oštro kritikovali ocene i sadržinu te platforme, uz ključnu zamerku da se Srbiji nameće priznavanje nezavisnosti Kosova, što suštinski dovodi u pitanje dijalog Beograd-Priština. Diplomate u Briselu su podsetili da je za konačno usvajanje platforme o svakom poglavlju nužno da ih jednoglasno podrže sve članice EU.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je danas da ne razume ucenjivanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova i da veruje da će premijer Vučić uspeti na pronađe izlaz iz „ovakvog ćorsokaka“.

„Ne razumem tu vrstu više ucenjivanja Srbije, uradili smo sve što se od nas tražilo, ako nas oni (EU) ne žele, neka nam kažu, da nas ovako ponižavaju nema smisla“, rekao je Đukanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je izrazio uverenje da će se Vučić obratiti narodu i reći šta Evropska unija od nas traži.

Kako je dodao, situacija nije nešto što uliva preterani optimizam.

Šef poslaničke grupe Socijalistiške partije Srbije Đorđe Milićević kazao je da će premijer na odgovoran način, kao i do sada, da donese odluku u skladu sa interesima građana.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da tu nema nikakvog iznenađenja, jer se od početka znalo koji su uslovi i šta podrazumeva primena Briselskog sporazuma.

„Srbija treba da napravi svoj nacrt i predlog obavezujućeg bilateralnog sporazuma“, dodao je Stefanović.

Poslanik Socijademokratske stranke i predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Aleksandar Senić naveo je da je Briselski sporazum loše ispregovaran i da je ovo što se danas dešava samo rezultat dogovara koji su tada postignuti.

Senić je rekao da u nacrtu platforme o poglavlju 35 – o statusu ne piše ništa novo, već da se traži samo poštovanje dogovora postignutog u Briselu.

On je podsetio da se Srbija obavezala da neće sprečavati evrointegracije Kosova time što je potpisala Briselski sporazum, ali da to de fakto ne znači da mora da prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je očigledno da je nezavisnost Kosova od početka bila uslov za evrointegracije Srbije.

„Pregovori u Briselu su pregovori o nezavisnom Kosovu i tu promene nema, osim ratom“, kazao je Živković.

On je ocenio da je „nešto dobro, Vučić bi se javio u pola dva noću sa vanrednom konferencijom za novinare da kaže da je on nešto uspeo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.