U trendu

Vučić: Da sam otišao u Elbasan, Srbija bi bila ponižena, Rama: Izvinjavam se zbog incidenta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u na utakmicu Albanija-Srbija ne ide jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači i istakao da bi u suprotom Srbija bila ponižena.

On je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije doneta iz bezbednosnih razloga, jer njega to ne zanima i precizirao da ukoliko predsednik vlade jedne države negde dolazi moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nisu.

„Nisam dobio garancije da tamo neće biti ljudi o kojima sam govori. Nisam otišao, jer bi Srbija bila ponižena“, rekao je Vučić i ponovio da ga bezbednosni razlozi ne zanimaju, niti to što „neki magarac preti njegovim naočarima iz Srebrenice“, rekao je premijer.

Vučić je dodao i da odluka takođe nije imala veze sa odnosima dve zemlje.

„Očigledno da se sve politizovalo, napravilo se bezbroj problema koje sam želeo da izbegnem. Dao sam blagu i umirijući izjavu, kakvu mislim da državnici treba da daju i nisam na papir stavio sve što sam mislio“, podvukao je Vučić.

Premijer je najoštrije osudio huliganski napad albanskih navijača na fudbalere Srbije.

„Zahtevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice“, naglasio je Vučić u pismu, koje je objavljeno na sajtu „Blica“.

Poručio je da su Srbija i Albanija prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumevanju i uspostavljanju redovnih kontakata, koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, posle decenija ćutanja i zamrznutog neprijateljstva.

Dve zemlje su, kako je naglasio, počele da razgovaraju o velikim i važnim projektima, kao što su izgradnja autoputa Niš-Drač i pruge Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana.

„Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmenom najboljih studenata, poslali važnu poruku ne samo našim narodima, već i celokupnom svetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije“, poručio je premijer Srbije.

Fudbalerima Srbije je poželeo uspeh i pobedu, ali ih je i zamolio da se bore za grb i zastavu Srbije.

„Poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i poželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti“, navodi se u pismu premijera Vučića.

Rama se izvinio Srbima zbog kamenovanja autobusa

Premijer Albanije Edi Rama se tokom razgovora sa grupom studenata iz Srbije i ministrom obrazovanja Srđanom Verbićem, koji će prisustvovati današnjoj utakmici izvinio Srbima zbog kamenovanja autobusa sa reprezentacijom Srbije, apelujući da pobedi pristojnost, preneli su albanski mediji.

„Poznato vam je da na utakmicama i komšije pokušavaju da jedan drugome oči povade, ali je važno da Albanija pobedi, ministar (Verbić) će reći da Srbija pobedi, ali je najvažnije da pobedi pristojnost koju zajedno predstavljamo“, rekao je Rama.

Izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, jedan mladić od 14-15 godina sinoć gađao kamenom autobus srpske reprezentacije, Rama je rekao da je to dokaz koliko još mora da se uradi s obzirom na to da „stara generacija nosi u sebi mržnju prema promenama i dovodi snove novog sveta u opasnost od nacionalizma i duha mržnje a isključivost je uvek prisutna“.

Foto: Beta

Rama je srpske studente primio u zgradi albanske vlade rekavši da je to „centar za pokretanje dijaloga“, koji svedoči o istoriji i vladavini, ali i umetnosti i kulturi, te da jedan njen deo uvek dostupan javnosti.

Premijer je zahvalio studentima na poklonima koje je od njih dobio.

Prethodno ministra Verbića i studente je primila ministarka obrazovanja Lindita Nikolja sa 60 albanskih studenata.

Oni su srpskim studentima priredili svečani doček.

Srpski studenti će pratiti utakmicu Albanija – Srbija u Eljbasan Areni u albanskom gradu Eljbasanu, a biće smešteni u albanskim porodicama.

Tokom boravka u Albaniji 60 studenata iz Srbije i ministra Verbića primiće i koordinator ministarstva za obrazovanje i sport.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)