U trendu

Vučić i članovi Predsedništva BiH u šetnji Knez Mihailovom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović prošetali su danas Knez Mihailovom ulicom u Beogradu i seli u baštu restorana „Kolarac“ na osveženje.

Bošnjači član Predsedništva Bakir Izetbegović preneo je novinarima da se lepo oseća u Beogradu, gradu koji se, kako kaže, razvija, te da mu je uvek drago kad ga službeni put dovede u prestonicu Srbije.

„Naš prijatelj Aleksandar (Vučić) se pokazao kao izvanredan domaćin“, rekao je Izetbegović.

Vučić je odgovorio da su Srbi odlični domaćini, a Bošnjaci i Hrvati jednako dobri.

Premijer i članovi Predsedništva prošetaće i Kalemegdanom.

Šetnju visokih zvaničnika prati veliki broj novinarskih ekipa, kao i jake bezbednosne mere, a prolaznici i turisti fotografišu zvaničnike mobilinim telefonima.

Čović, Izetbegović i Ivanić u Geozavodu

Predsedavajući i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović obišli su danas zgradu Geozavoda u Beogradu u društvu premijera Aleksandra Vučića i gradonačelnika Siniše Malog.

Mali je gostima detaljno predstavio projekat „Beograd na vodi“, na maketi, koja se nalazi u obnovljenoj zgradi Geozavoda.

Čović, Ivanić i Izetbegović su ranije danas razgovarali sa premijerom Vučićem u Palati Srbija, nakon čega su se obratili medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zvaničan ručak organizovan je u vili Mir, a planirano je da tokom dana prošetaju i Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom.

Vučić: Otvorili smo novu stranicu zajedničke budućnosti

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas nakon razgovora sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

On je, na konferenciji za štampu istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji.

„Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti“, istakao je Vučić.

Razovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sednica dve vlade u septembru.

„Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH“, naglasio je Vučić.

Svečani doček članova Predsedništva BiH ispred Palate Srbija

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas su susretom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeli jednodnevnu posetu Beogradu.

Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću isped Palate Srbija, oko podneva, priređen je doček uz vojne i državne počasti nakon čega su otišli na razgovore sa premijerom Vučićm.

Posle razgovora najavljeno je zajedničko obraćanje novinarima.Čović, Izetbegović i Ivanić prihvatili su poziv da posete Beograd koji im je premijer Srbije uputio nakon napada na njega u Srebrenici, u nastojanju da se relaksiraju odnosi dve zemlje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je uoči dolaska da posetu tri člana Predsedništva treba iskoristiti „kao novu šansu i iskorak da se realno sagledaju problemi iz prošlosti“.

„Postoje druge institucije koje treba da se bave prošlošću, a mi treba da se bavimo realnim životom“, rekao je Čović.

Istraga o događajima u Srebrenici je u toku, Srbija je uputila i demarš, a Vučić je pozvao članove Predsedništva u Srbiju.

O temama sastanka Vučić je u ponedeljak razgovarao telefonom sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula.

Foto: Beta

Premijer je Izetbegoviću napomenuo da želi da priča samo o budućnosti, odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima  sa kojima će nastupiti na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta, inicijative koju je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pozivajući Predsedništvo u Srbiju Vučić je rekao da polazi od uverenja da su dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva.

Kako je rekao, članovi Predsedništva biće dočekani na najbolji mogući način.

Izetbegović, koji je i lider SDA, rekao je ranije da je u Vučiću video nadu da se poprave odnosi na Balkanu, odnosi između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba.

„Još imam tu nadu. Nikada ne bih što kažu „pucao sam sebi u nogu“ i ne daj Bože da bih nešto tako uradio. Izuzetno sam zainteresovan za normalizaciju, saradnju, a Vučić može odigrati izuzetno važnu ulogu. Tako nešto ne bih uradio nikome, pogotovu ne njemu“, rekao je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da poseta predstavlja pokušaj da se odnosi dve zemlje dovedu na nivo prijateljskih.

„Profit iz prošlosti nikome nije bio profit tako da na njemu graditi budućnost nema smisla“, rekao je on.

Susret je u žiži interesovanja domaćih i regionalnih medija, ali i stranih zvaničnika.

U Briselu to što do susreta dolazi tumače kao znak da su lideri regiona naučili lekciju prošlosti.

To je u ponedeljak u Briselu poručio komesar za proširenje Johanes Han, koji je dodao da ako se uzmu u obzir umerene reakcije Predsedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića posle  incidenta u Srebrenici, vidljiv napredak u ophođenju zemalja u regionu.

Vučić je o susretu razgovarao i sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Mekalister je, istakavši značaj nastavka dijaloga sa Prištinom, naglasio da je stabilnost regiona važna, kako za ekonomski napredak regiona tako i za proces evropskih integracija budućih članica EU.

Jedna od tema razgovora u Beogradu mogao bi da bude i najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

Mediji su proteklih dana spekulisali da će biti uvedene jake mere bezbednosti tokom boravka članova Predsedništva BiH u Srbiji.

Uskoro zajednička sednica vlade i Saveta ministara BiH

Vučić je najavio je da će uskoro biti održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine i dodao da će sutra sa članovima Predsedništva BiH razgovarati o umirivanju nacionalnih tenzija, ali i namenskoj industirji i zajedničkom izlasku na treća tržišta.

Vučić je za Kurir rekao da je mnogo važnih tema okrenutih ka budućnosti za razgovor sa tri predstavnika Predsedništva BiH, ali i naglašsava da se neće razgovarati o Srebrenici.

„Beograd je otvoren i kosmopolitski grad i to ćemo pokazati prilikom dolaska clanova Predsedništva Bosne i Hercegovine“, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li strahuje od incidenata, premijer je odgovorio da je Beograd istovremeno najveći kosmopolitski i najveći srpski grad, koji je uvek pokazivao svoju dušu, otvorenost i gostoprimstvo pa će tako biti i ovog puta.

„To ćemo pokazati i sutra, ne plašim se da će biti ikakvih incidenata“, podvukao je Vučić.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.