U trendu

Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Tavankutu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić danas su posle obilaska Dalja u Hrvatskoj zajedno prešli u Srbiju, gde su se sastali s predstavnicima hrvatske manjine u mestu Donji Tavankut kod Subotice.

Grabar Kitarovićeva i Vučić potom će u Subotici potpisati Deklaraciju o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske, kao što su položaj manjina, pitanja medjudržavne granice, sukcesije i problema nestalih.

Mandatar za sastav srpske vlade Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prethodno su u Dalju, u Hrvatskoj, razgovarali sa predstavnicima srpske manjine i obišli rodnu kuću naučnika Milutina Milankovića.

Predsednica Grabar Kitarović je uoči susreta s Vučićem u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavila da to nije još jedan protokolarni susret, već da je sastanak motivisan isključivo željom za konkretnim koracima na zbližavanju dve zemlje.

Vučić je rekao u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju da je Deklaracija o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja koju će potpisati s hrvatskom predsednicom „odličan temelj za sve ostale sporazume“ i da će „ostati zapisana u istoriji“.

Zajedničku izjavu o načelima normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske potpisali su još 1. juna 2002. tadašnji predsednici Hrvatske i SR Jugoslavije Stjepan Mesić i Vojislav Koštunica. Posleratnom otopljavanju odnosa najviše su doprineli predsednici Ivo Josipović, s hrvatske, i Boris Tadić, sa srpske strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.