U trendu

Vučić i Kolinda u ponedeljak u Vukovaru i Dalju

Beogradski list Novosti piše u izdanju od petka da će u ponedeljak, 20. juna, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović obići rodnu kuću naučnika Milutina Milankovića u Dalju i da će zajedno posetiti Vukovar.

Kako list saznaje, planirano je da u Dalju Vučić i Grabar Kitarovićeva polože vence kraj rodne kuće naučnika Milankovića.

Novosti navode da je cilj tog susreta otvaranje nove stranice u odnosima Srbije i Hrvatske, kako bi dve države pokazale da su spremne da prevazidju nesuglasice iz prošlosti, „zbog kojih je saradnja u poslednjih nekoliko meseci spuštena na veoma nizak nivo“.

Po navodima lista, zajednički stav biće da dve države imaju mnogo više onoga što ih povezuje nego što ih razdvaja, a očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštite srpske i hrvatske manjine.

Izvori lista tvrde da je hrvatska predsednica preuzela inicijativu za otopljavanje odnosa s Beogradom jer je, kako navode, dosadašnja hrvatska vlada radila suprotno – „povlačeći poteze, pogotovo na medjunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali“.

Dnevnik je podsetio na hrvatske pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Poslednji susret Vučića i Kolinde Grabar Kitarović bio je u martu ove godine u Mostaru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.