U trendu

Vučić i Li Kećang u Rigi o saradnji dve zemlje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Rigi s kineskim premijerom Li Kećangom o saradnji dveju zemalja i prisustvovao potpisivanju nekoliko sporazuma od značaja za Srbiju, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Vučić i Li razgovarali su o napretku i konkretnim rezultatima postignutim nakon posete kineskog premijera Srbiji u decembru 2014. godine, kao i rešenju za RTB Bor.

Kako se dodaje, Vučić je zamolio kineskog premijera da pomogne u pronalaženju rešenja za ovaj rudarsko-topioničarski basen i obavestio ga o sporazumima koje su dve zemlje potpisale u Rigi, kao i o infrastrukturnim projektima koji su u toku, navodi se u saopštenju.

„Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasila Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija veoma ponosna na saradnju s Kinom.

Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja koja je donela konkretnu korist gradjanima Srbije i Kine.

„Naši narodi su se uvek medjusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka“, naveo je Li Kećang i poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mijhajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prethodno je Aleksandar Vučić danas u Rigi prisustvovao potpisivanju sporazuma sa Eksim bankom Kine za izgradnju deonice puta Surčin-Obrenovac, zatim sa kompanijom „Sinohidro“ za izgradnju obilaznice oko Beograda na deonici puta Bubanj potok – Ostružnički most, kao i Memoranduma Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i kompanije „Huawei“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.