U trendu

Vučić i Mustafa 23. juna u Briselu

Nova runda dijaloga Beograd-Priština, uz učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika kosovske vlade Ise Mustafe, sazvana je za 23. juni, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Ona će, prema saopštenju, kao i do sada pružati „usluge dobre volje“ u dijalogu koji se na visokom političkom nivou vodi između Beograda i Prištine.

Teme razgovora delegacija na čelu s Vučićem i Mustafom će biti „primena dogovora o energetici, telekomunikacijama, Asocijacije/Zajednice (srpskih opština), kao i mostu u Mitrovici“.

„Poslovi na sprovođenju drugih pitanja se nastavljaju”, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

U Briselu su od ponedeljka do juče trajali tehnički pregovori timova Beograda i Prištine, a šef beogradske delegacije Marko Đurić je izjavio da je za srpsku stranu najvažnije da se krene u stvaranje Zajednice srpskih opština i ukazao na to da „nema važnije teme“.

Đurić je rekao da je to bio i stav bivše evropske posrednice u dijalogu Ketrin Ešton, da Zajednica srpskih opština treba da ima „političku težinu, političke zube i ništa manje od toga ne može da zadovolji srpski narod i srpsku zajednicu na Kosmetu“.

Šef srpske delegacije je opovrgao kao potpuno neistinite tvrdnje šefice prištinskog tima Edite Tahiri da je Kosovo „kao država“, posredstvom Austrije, dobilo sopstveni međunarodni telefonski pozivni broj i predočio da to može zatražiti samo Srbija kao članica UN.

Đurić je ocenio da prištinska strana „iznošenjem neistina o sadržaju razgovora pokušava da isprovocira prekid razgovora, odnosno da dovede do njihovog neuspeha i možda omete evropske integracije Srbije, što bi bilo u suprotnosti s tekstom i duhom Briselskog sporazuma“ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je objasnio da pošto Kosovo nije međunarodno priznata država i članica UN, ono može dobiti telefonski pozivni broj jedno ako se s tim saglasi Srbija i ako Srbija to zatraži od Međunarodne unije za telekomunikacije.

Suština razgovora i rešenje, prema Đurićevim rečima, jeste – a to je bio predmet razgovora – da srpski Telekom dobije licencu za rad na Kosovu i da tarife za razgovore budu uvek lokalne „ako pozivi idu sa Kosova u ostatak Srbije, kao na primer iz Kosovske Mitrovice u Niš“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.