U trendu

Vučić i Zehofer o ekonomiji, EU i azilantima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minhenu sa predsednikom Vlade Bavarske Horstom Zehoferom koji je pohvalio ekonomske reforme sprovedene u Srbiji i ocenio da je Srbija na pravom putu i da na tom putu treba i da ostane.‎

Vučić je zatražio od bavarske Vlade pomoć u rešavanju problema lažnih azilanata i naglasio da Srbiji treba tehnička i politička podrška za rešenje tog problema, saopštio je kabinet premijera.
„Nećemo da budemo zemlja koja Nemačkoj pravi probleme. Hoćemo zajednički da nađemo rešenje za probleme koji nas muče“, izjavio je premijer Vučić.

Premijer je rekao da je Zehofer prihvatio njegov poziv i da će doći u Srbiju do kraja godine.

Vučić je zahvalio na podršci koju je Vlada Bavarske uputila Srbiji nakon poplava i obavestio premijera Zehofera o ekonomskoj saradnji i velikom interesovanju bavarskih kompanija za ulaganje u Srbiji.

„Ekonomska razmena sa Bavarskom iznosi 764 miliona evra i veliki deo bavarskih kompanija je zadovoljan uslovima poslovanja u Srbiji“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima važno je što bavarske kompanije planiraju da dodatno zapošljavaju ljude.

„Danas smo imali vest o 220 novozaposlenih u Simensu do kraja septembra, izmedju dve i 3.000 ljudi u velikoj automobiskoj kompaniji koja treba da ih zaposli u Novom Sadu“, rekao je Vučić.

Zehofer je izjavio da Srbija i Bavarska moraju zajedno da rešavaju pitanje azilanata i dodao da je najveći deo problema u samoj Bavarskoj.

On je takođe naveo da Evropska unija mora da pruži veću logističku i finansijsku podršku Srbiji u rešavanju problema tražilaca azila iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja.

Ocenio je da je predlog premijera Aleksandra Vučića da se manja novčana podrška daje lažnim azilantima primenljiviji u praksi od nekih predloga koji su se pojavili u aktuelnoj debati na temu rešavanja problema migranata u Nemačkoj.

Tokom susreta, bavaraski premijer je rekao da će ekonomska saradnja jačati i da će Bavarska uputiti privrednu delegaciju u Srbiju.
Premijer Vučić sastao se u toku dana i sa ministarkom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk, sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar