U trendu

Vučić: Još 30 sati za dogovor sa Zagrebom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije spremila tri vrste mera protiv Hrvatske ukoliko zvanični Zagreb za 30 sati ne ukine jednostrane mere kojima nanosi štetu interesima Srbije.

„Vlada je donela odluku da vodim razgovore sa najvišim hrvatskih zvaničnicima. Ukoliko dogovor ne bude postignut, a u razgovore ulazimo otvorena srca, Srbija je pripremila mere da bi odbranila sebe, svoje ekonomske i nacionalne interese. Mere će stupiti na snagu 23. septembra u 24.00 odnosno 24. septembra u 00.00“, rekao je Vučić novinarima nakon sednice Vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

On je naveo da mere predviđaju tri nivoa sankcija i to političke, pravne i ekonomske prirode i dodao ne želi da govori o merama dok ne stupe na snagu, uz nadu da se to nikada neće dogoditi.

„Nadam se da mere neće nikada stupiti na sagu, ako stupe videćete ih iste sekunde“, rekao je premijer.

Vučić je kazao da je danas razgovarao sa premijerom Hrvatske Zoranom Mianovićem i dodao da će razgovore nastaviti večeras i sutra u nadi da će „izbeći sprovođenje bilo kakvih sankcija, recipročnih mera ili bilo kakvih drugih mera“.

„Ne želim da govorim o razgovoru koji smo imali u četiri oka. Bili smo samo nas dvojica. Nisam ja nastupao ni sa kakvim ultimatumom. Ja sam Milanoviću rekao da Srbija, kao ozbiljna država, mora na ovakve brutalne akte da odgovori. Mislim da je bio iznenađen, ali mislim da ćemo postići dogovor“, kazao je Vučić.

On je dodao da je ceo dan razgovarao sa evropskim zvaničnicima i da je komesara za proširenje Johanesa Hana pitao zašto je Evropska unija Srbiji suspendovala sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi.

Vučić je potvrdio da je granični prelaz sa Hrvatskom delimično otvoren i da je carina Hrvatske odlučila da propušta kamione sa kvarljivom robom.

On je dodao da ne razume kakve veze imaju kamioni i promet roba i usluga sa migrantskom krizom i rekao da to „nema veze s migrantima i nema veze ni sa čim“.

Govoreći o krizi, Vučić je kazao da nije razumeo ni izjavu Milanovića „šaraj brate vamo, šaraj malo tamo“.

„Je l’ treba da kažemo šaljite migrante malo na Albaniju, malo u Bugarsku? Je l’ zbog migranata treba da zaustavimo kamione iz Makedonije i Grčke“, kazao je Vučić.

Hrvatska je juče zatvorila granični prelaz Batrovci i nije propuštala kamione koji dolaze iz pravca Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar