U trendu

Vučić: Još nisam odlučio da li ću na utakmicu

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije odlučio da li će prisustvovati utamici Srbija-Albanija u Elbasanu, navodeći da ga ne zanimaju bezbednosne procene.

„Nisam još doneo odluku, zato što sam se dogovorio sa albanskim premijerom Edijom Ramom da idem tamo, a sada vidim da zove i Hašima Tačija i neke druge. Ne smeta mi da Tači dolazi na neke političke skupove, ali ovo kako bih vam rekao…“, objasnio je on.

Premijer je kazao da nije zabrinut za svoju bezbednost u Albaniji, ali da brine za fudbalere i da će za njih poslati obezbeđenje iz Srbije.

„U velikoj sam gužvi. Imam puno posla. Odlučiću narednih dana. Loptanjem se još nisam bavio“, kazao je Vučić.

On je naveo i da će svakako otići u Srebrenicu na konferenciju o infrastrukturnim projektima, budući da je tu reč o ozbiljnoj politici i ekonomiji.

Vučić: Izlazimo iz krize, idemo u EU, poštovani smo u svetu

Školska godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu započela je danas predavanjem premijera Aleksandra Vučića, koji je poručio da Srbija polako, ali sigurno izlazi iz krize i recesije, čvrsto ide ka EU, čuva tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom i drugim zemljama.

Vučić je na predavanju „Srpska država između istoka i zapada“ koje je održao u prepunom amfitetaru Pravnog fakulteta, rekao da Srbija u sistemskom smislu ide ka EU, ali treba ne samo da čuva glavne političke i ekonomske i sve druge odnose sa Istokom već pre svega da dalje unapređuje veze u obrazovanju i drugim oblastima života.

„Ne menjam mišljenje kad sam u Moskvi, Vašingtonu ili u EU“, rekao je Vučić studentima Pravnog fakulteta navodeći da je Srbija poštovanija u svetu nego ikad pre.

Vučić je naveo da naša zemlja treba da ide u EU jer imamo mnogo toga da naučimo ali i kako bismo mogli da napravimo sistem.

Govoreći o potrebi održavanja tradicionalno dobrih odnosa sa Istokom, Vučić je rekao da smo pokazali svoj odnos prema Rusiji jer jedini nismo uveli sankcije zbog ukrajinske krize, bez obzira na pritiske kojih je bilo.

Srbija, kako je naveo, treba da teži velikom radu, boljitku i napretku i prihvatanju savremenih tehnologija, i to je važno jer , kako kaže, zaostaje u onome što je najvažnije, u ekonomskom razvoju.

„Državu morate da čuvate, da donosite teške odluke, da tri puta razmislite pre nego što presečete i da donosite zaključke na mudar način“, rekao je Vučić, ekskluzivno saopštavajući studentima da je deficit budžeta u septembru bio tri milijarde dinara, odnosno da je bio šest puta manji nego što je planirano.

Odgovarajući na pitanja studenta, Vučić je rekao da će zbog ulaska u EU, Ustav Srbije morati da se menja i dodao da će za to biti potreban široki konsenzus.

Na pitanje o inicijativama za promenu političkog sistema, premijer je rekao da bi voleo da imamo 150 umesto 250 poslanika u parlamentu.

Vučić se osvrnuo i na njegove studentske dane na Pravnom fakultetu i poručio studentima da uče vredno i poštuju ustanovu u kojoj studiraju.

„Za 20, 25 godina kada završite fakultet…“, rekao je Vučić da bi nakon smeha studenata dodao da i to govori koliko je uzbuđen zbog predavanja i nastavio „za 20,25 posle završetka fakulteta“.

Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramovića je rekao da je to prvi put u istoriji te visokoškolske ustanove da jedan predsednik vlade tako otvori studentsku godinu, navodeći da je predavanje premijera ključni dokaz koliko država Srbija ceni akademsku zajednicu.

Vučić i Avramović su pre predavanja otkrili bistu akademika Slobodana Jovanovića ispred Pravnog fakulteta.

Premijer je otvorio i novoizgrađeni amfiteatar u parku iza zgrade fakulteta, gde će se održavati nastava na otvorenom, a posetio je i Muzej fakulteta, biblioteku, čitaonicu i sudnicu.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar