U trendu

Vučić: Objavljivanje tužioca pokazatelj dvostrukih aršina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je objavljivanje imena tužioca u slučaju rušenja objekata u Savamali pokazatelj da u Srbiji postoje dupli standardi i dokaz da neki mogu da vrše pritisak na nezavisne državne organe.

Povodom toga što je objavljeno da je zamenik javnog tužioca Sanja Djurić postupajući tužilac u slučaju rušenja Savamale, Vučić je kazao da mnogi to rade „svakog bogovetnog dana“.

„Da sam ja izgovorio ime nekog sudije ili tužioca bio bih na stubu strama. Govorilo bi se o neprimerenom mešanju i pretnjama, a novine i različite institucije i mnogi političari mogu da vrše najbanalniji, najprizemniji i najbahatiji pritisak na odredjene nezvisne i samostalne državne organe, i još će da kažu kako je to mnogo lepo i pametno“, rekao je Vučić u Senti.

On je dodao da funkcioneri moraju da budu imuni na pritiske, da se drže zakonskih normi, a ne onoga što će o njima da pišu mediji.

Portal Instajder.net je juče naveo da im je podatke o tužiocem dostavio Dragan Marić koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama tražio informacije.

Marić je 6. juna zatražio od Višeg javnog tužilaštva informacije u vezi sa slučajem Savamala i tada je tužilaštvo odbilo njegov zahtev. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je 5. septembra naložio tužilaštvu da te informacije dostavi Mariću.

Tužilaštvo je 29. oktobra saopštilo da je 27. septembra postupilo po nalogu poverenika i obavestilo podnosioca zahteva o broju predmeta i „imenu obradjivača predmeta“, dok je Marić za Insajder.net rekao da je danas u pošti na Voždovcu preuzeo pošiljku od Višeg javnog tužilaštva.

U noći izmedju 24. i 25. aprila oko 30 osoba sa fantomkama na glavama vezivalo je ljude i uzimalo im lične stvari, dok su bagerima porušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.