U trendu

Vučić odustao od komisije o ubistvu braće Bitići

Premijer Srbija Aleksandar Vučić odustao je od formiranja nezavisne komisije za utvrđivanje istine u slučaju ubistva braće Bitići, na čijem čelu je trebalo da bude Veran Matić, saznaje Danas.

Premijer je, kako navodi Danas odus tao od te namere i ceo slučaj ponovo prepustio Tužilaštvu za ratne zločine. Međutim, kako list nezvanično saznaje, predmet je oduzet dosadašnjem tužiocu u tom postupku Dragoljubu Stankoviću i poveren drugom tužiocu.

Braća Ilija, Agron i Mehmed Bitići, američki državljani, ubijeni su 1999. u Petrovom Selu, a njihovo 16 godina nerazjašnjeno ubistvo bilo je tema jučerašnjih razovora premijera Aleksandra Vučića i pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Reč je o slučaju koji dugi niz godina, kako se najčešće navodi u domaćim medijima, ali i od strane domaćih zvaničnika – opterećuje odnose Srbije i SAD.

Braća Bitići, trojica albanskih mladića, pripadnika OVK, uhapšeni su 23. juna 1999. na granici Kosova i Srbije, dok su pomagali Romima, susedima u Prizrenu, da bezbedno napuste Kosovo, u vreme svakodnevnih otmica i ubistava. Uzvraćeno im je hapšenjem, zatvorskom kaznom zbog ulaska u zemlju bez vize, a potom i ubistvom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar