U trendu

Vučić pozvao Kostića da prisustvuje sastanku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će na današnjem sastanku sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i patrijarhom Irinejem o diplomatskoj borbi zemlje protiv prijema Kosova u Unesko biti usaglašeni napori da se sačuvaju državni interesi.

On je novinarima u Ljuboviji rekao da se nada da će predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić prisustvovati tom sastanku, iako je rekao da neće doći.

„Lepo da sednemo svi, da razgovaramo, saslušamo različita mišljenja, da napravimo najmanji zajednički imenitelj i da idemo sa tim zajedničkim jedinstvenim stavom“, rekao je Vučić.

On je rekao i da je manevarski prostor Srbije po pitanju prijema Kosova u Unesko sužen, ali da se nada da će Srbija svojom „pametnom, promišljenom i odgovornom politikom moći da sačuva svoje interese“.

„Naše je da pokušavamo, a da li ćemo uspeti u tome to ćemo videti. Verujem da će u EU želeti da nas čuju, a da li će nas poslušati ostaje da vidimo u nedeljama pred nama“, dodao je premijer.

Vučić je kazao i da je lično pozvao Kostića na današnji sastanak, pošto je video da Kostić ne misli da dođe.

„Ja mislim da je snaga Srbije to što je tolerantno društvo. Ne moramo da budemo saglasni, ali sam siguran da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za Srbiju. Voleo bih da sagledamo sve, iako nisam saglasan sa sadržajem Kostićeve izjave, ali moramo da čujemo sva mišljenja“, naveo je Vučić.

Tomislav Nikolić je najavio da će se državni vrh danas sastati kako bi „razgovaralo o mnogim pitanjima“.

Kostić je za današnje Večernje novosti rekao da neće prisustvovati sastanku u Predsedništvu, već da će neko drugi iz Akademije otići na Andrićev venac.

Kostić je ranije je izjavio da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako „sa elementima dostojanstva“ napustiti Kosovo. Tu njegovu izjavu kritikovali su predsednik Srbije i još neki predstavnici vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.