U trendu

Vučić predlaže Dan sećanja za sve žrtve ratova devedesetih

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na protoru bivše Jugoslavije da se na Zapadnom Balkanu obeležava zajednički Dan sećanja.

„Dan sećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovali po nacionalnoj pripanosti, jer bi tada svako mogao da pokaže jednako poštovanje prema svima i svi bismo znali da su žrtve postojale na svim stranama“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je ideja o zajedničkom Danu sećanja dobra, jer bi vodila približavanju i boljoj spoznaji onoga što su pretrpeli drugi narodi, a kako je dodao, tako bi drugi „bolje razumeli zašto Srbi žale“.

Vučić je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su Srbija i njeni građani obeležili 20. godišnjicu akcije Oluja u kojoj je ubijeno više od 2.000 Srba i proterano više od 250.000 ljudi.

„Mi smo to uradili a da nikome nismo pretili, a da ni o kome nismo ništa loše govorili. A na onome što je država organizovala nije bilo nikakvih incidenata, niti će biti. Jer se mi s poštovanjem odnosimo prema našim komšijama i njihovim žrtvama“, rekao je on.

Premijer Srbije je zamolio građane Srbije da se okrenu temama od kojih se živi i ekonomskim reformama jer se, kako je rekao, „od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne može živeti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.