U trendu

Vučić prihvatio poziv kineskog premijera da poseti Kinu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv premijera Kine Li Kećanga da poseti tu zemlju krajem ove ili početkom naredne godine, saopšteno je danas iz Vlade Sbije.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang danas je Vučiću uručio pismo u kojem je kineski premijer „u veoma prijateljskom tonu, obraćajući se kao ličnom prijatelju, bez persiranja, pozvao premijera Vučića u zvaničnu bilateralnu posetu NR Kini“, navodi se u saopštenju.

U pismu premijer Kine, između ostalog, sa velikim zadovoljstvom konstatuje da se kinesko-srpski odnosi uspešno razvijaju, da konkretna saradnja u oblasti energetike, trgovine, saobraćaja i u drugim oblastima neprekidno postiže nove uspehe, kao i da dve strane maksimalnim naporima realizuju dogovore postignute tokom njegove posete Srbiji prošlog decembra.

U istom pismu, kineski premijer pozvao je predsednika srpske Vlade da prisustvuje i Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će se u novembru ove godine održati u gradu Sudžou.

Vučić i ambasador Li razgovarali su i o izgradnji i modernizaciji pruge između Beograda i Budimpešte, kako bi realizacija tog projekta, od vitalnog značaja za Srbiju, mogla da počne do kraja godine. Razmotreni su i drugi projekti u Srbiji, u kojima učestvuju kineske kompanije, posebno u oblasti infrastrukture i energetike, kao i mogućnosti za izvoz srpskih proizvoda na kinesko tržište i svi drugi vidovi moguće ekonomske saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.