U trendu

Vučić: Puštanje Orića politička odluka, ne menjamo odnos prema BiH

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je odluka Švajcarske da ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića izruči Bosni i Hercegovini politički motivisana, poručivši da to neće promeniti politiku Srbije i njen odnos prema svojim susedima.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da će se i dalje zalagati za mir i stabilnost u regionu, i da se zbog jednog čoveka neće menjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu. „Srbija želi mir i stabilnost u regionu i naša politika se posle ovog teškog događaja za naš narod neće promeniti zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti, a ne zato što smo slabi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima odluka o puštanju Orića je sve samo ne pravična. „Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i onih čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u druge – mučne, ali poučne, posebno za nas Srbe. I Srbija će i iz ove lekcije umeti da izvuče pouke“, poručio je Vučić.

Kako je objasnio ta lekcija za nas znači da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora da bude takva da od vas napravi pobednika. „Zato danas neću da se bavim nepravdom, niti da kukam zbog te političke odluke da čovek optužen za najteže ratne zločine bude pušten na slobodu, jer nemamo iluzije da li će taj postupak biti nastavljen, pošto se od 2009., kada je Sarajevo preuzelo postupak od Bijeljine, on ne vodi“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je ponosan što u Srbiji nije sramota govoriti o zločinima sopstvenih građana jer je to „pitanje prava i pravde“. „Kao predsednik Vlade Srbije osećam se veoma ponosno, jer mi Srbi gonimo srpske zločince koji su rezali grkljan drugima, koji su ubijali vezane civile, jer se ne stidimo da o tome govorimo, jer to kod nas nije sramota, jer to kod nas nije politika već pravo i pravda“, rekao je Vučić.

On je naglasio da ponosno sme da kaže da želi da ode na svako mesto u bivšoj Jugoslaviji gde su se zločini dogodili i da o svakom zločinu otvoreno govori.

Zašto drugi to ne smeju, zašto samo govore o zločinima nad svojim narodom, upitao je Vučić. „To je pitanje za njih, a ne za nas i u tome vidim budućnost Srbije, i veliku šansu. Vidim budućnost da pobeđujemo nepravdu našom snagom i uspehom, da svi svetski mediji govore o velikom srpskom uspehu u borbi protiv deficita“, rekao je Vučić.

Vučić je takođe upitao međunarodnu zajednicu ko će da „vrati oči i život“ Slobodanu Iliću, kao i život desetina i stotina Srba pobijenih u Podrinju od strane Orićevih snaga.

Premijer je istakao i da ćemo sa Bošnjacima morati da živimo narednih 100, 200, 300… godina i to jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, iako ima ljudi koji to ne mogu da razumeju.

Vučić je rekao i da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio pretnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne garantuje sigurnost. „Nisam zbog toga hteo da dođem, hteo sam negde da odem da napravim razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao ko gleda u budućnost, a ko ne. Sada kažu pušten je Orić, garantujemo ti sigurnost – nemojte da mi garantujete, kao što niste juče“, rekao je Vučić i zaključio da ono što radi radi zbog građana Srbije jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose.

Neću potpisati predaju srpske imovine dok sam živ

Vučić je izjavio da je ispunio reč time što ništa nije saopštio u javnosti o razgovorima u Briselu i poručio da nikada neće potpisati da imovina Srbije bude imovina Kosova.

Vučić je podsetio da je dogovoreno da se detalji razgovora u Briselu ne iznose u javnost i da je to dogovoreno sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini i zapitao se da li to uvek „naša reč znači a tuđa ništa ili veoma malo“.

Nakon što su se već čule različite izjave, on je večeras rekao da sada mora da kaže da je razgovor o eneregetici prekinuo čim se videlo „da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu i da sada kažu da je to pred potpisivanjem“. „Može, ali ako ja budem smenjen i ako se do tada nađe neko drugi da to uradi. Ja to da potpišem, da to bude imovina Kosova, neću dok sam živ“, poručio je premijer.

Upozorio je da njemu niko ne može da preti, naveo da se pretnji naslušao i poručio da ono što možemo to će i biti i dogovoreno, a ono što ne može neće ni biti. „Tu temu mosta na Ibru su izmislili, valjda im se svidelo da pritiskaju Srbe“, primetio je premijer i dodao da ćemo nastaviti razgovor iako reč druge strane malo znači.

Navodeći da ćemo biti toliko poštovaniji koliko budemo jedinstveniji i ekonomski jači, građanima je poručio da „očekujemo napredak na evropskom putu i da ćemo uvek čuvati svoju slobodu, ponos i dostojanstvo i obraz“.

O odlasku u Srebrenicu odlučiću do 9. jula

Odluku o odlasku u Srebrenicu premijer ce doneti između 6. i 9. jula, a ona će, kaže, biti u interesu srpskog i bošnjačkog naroda i poručuje da neće trpeti nikakve strane pritiske.

On je večeras izjavio da ta odluka zavisi isključivo od njega, ali da niko ne zna šta će sve da se dogodi u Srbiji i regionu do 11. jula.

„Dobijam savete sa svih strana. Moj posao je da uradim ono najbolje za Srbiju i da ne mislim o rezultatima nekih budućih izbora ili bilo čega drugog. Doneću odluku koja je najbolja za srpski i bošnjački narod i ne interesuju me ni sigurnost, ni bezbednost ni rizici“, naglasio je Vučić.

On je dodao da je prilikom ponude da ode u Srebrenicu bio siguran da će Bošnjaci „oberučke dočekati iskrenu i prijateljsku ponudu“, jer srpski i bošnjački narodi žive jedni s drugima.

„Mi sa Albancima živimo u dva odvojena društva, jedni pored drugih, i zato treba da imamo uređene odnose, ali sa Bošnjacima svuda živimo jedni s drugima i moramo ozbiljno da razgovramo. Zato nisam odgovarao na brojne kampanje, ćutao sam“, naveo je Vučić poručivši da Bošnjaci „moraju da razumeju da će živeti sa Srbima“.

U Bosni ima 37 odsto Srba, a u Srbiji je 350.000 Bošnjaka, podsetio je i upitao: „Šta ćemo da radimo? Hoćemo li vaditi oči jedni drugima sve vreme. U interesu nam je mir, da sebi utuvimo u glavu da ne možemo da uništimo jedni druge, da moramo da razumemo jedni druge“.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko u Srebrenici sretne Orića, Vučić je rekao: „prvo da vidimo ko će da ide, kako će da ide, kada će da ide i da li će da ide“.

Upitan da li je razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da jeste i da je Dodik „veoma ogorčen“ na odluku o izručenju Orića BiH.

Dodao je da je mnogo tema o kojima će biti reči na sutrašnjoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, s obzirom da treba mnogo toga zajedno da urade u infrastrukturnom smislu i povezivanju ekonomija.

Najavio je veću podršku Srbije Republici Srpskoj posebno u četvrtom kvartalu ove godine, a ako RS bude imala određenih poteškoća i bude želela i tražila, Srbija će, dodao je, biti spremna da joj pomogne i kroz robne kredite i na druge načine.

Stepinac za Srbe nije i ne može biti svetac

Vučić je izjavio da Alojzije Stepinac nije i nikada neće biti svetac ni za jednog Srbina i da se ne plaši da to svima kaže u lice.

On je podsetio da je rekao da nije bilo dobro vreme i mesto da ministar Aleksandar Vulin izgovori to što je izgovorio u Jadovnu, ali da je takođe rekao da Stepinac ne može da bude svetac, a na to su, primetio je „skočili svi“.

„Da li mislite da treba da se plašim da li ćete da zaustavljate Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, da ne smem istinu da vam kažem u lice…da ne reagujem ikada na vaše izjave“, upitao je Vucić.

Za nas Alojzije Stepinac nije svetac i nikada neće biti, ponovio je. „Nijednog Srbina ne možete da nađete koji će da kaže da je Stepinac bio svetac. Blago vama kada se ponosite demonstracijama ispred jama, da li u njih nije stavljeno dovoljno Srba…ne znam šta je u pitanju“, rekao je Vučić primetivši da je premijer Hrvatske po tom pitanju bio nešto korektniji od nekih drugih u svojim izjavama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.