U trendu

Vučić: Srbija će i ubuduće biti stub stabilnosti na Balkanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Generalnoj skupštini UN da će Srbija i ubuduće biti stub stabilnosti na Balkanu i da će biti privržena stvaranju boljeg sveta i saradnje.

Situacija na Kosovu i Metohiji ubuduće neće biti uzrok nestabilnosti, a Srbija je odlučna da održi tempo razgovora s Albancima, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

Na početku govora, on je kazao da mu je čast što se u UN obraća u ime Srbije i da zna da neće svi biti ushićeni njegovim govorom, ali da „s vremena na vreme moramo da saslušamo jedni druge“.Premijer je istakao značaj borbe protiv siromaštva, korupcije, nasilja i ekstremizma i dodao da borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava, koja se primenjuju na sve.

Govoreći o migranstkoj krizi, on je rekao da još nije ponudjeno sveobuhvatno rešenje migrantske krize, sakojom se gotovo čitav svet suočava i da je očekivao neki predlog koji bi velike sile uputile svima.

„Moram da kažem da smo čekali na neki predlog koji će uputiti velike sile svima nama. Mi bismo se složili i bili bismo spremni da obavimo posao. Čak iako moja zemlja nije članica EU, bili smo spremni da učestvujemo u sistemu kvota, ali niko u EU nije prihvatio taj sistem i ne znamo koja je politika kada je to u pitanju. Trebalo bi da delimo iste vrednosti, ali vidimo različita rešenja, bez ideje kako da se reše problemi u budućnosti“, rekao je Vučić.

On je dodao da migrantska kriza nije završena, da se Srbija i danas suočava s mnogim teškoćama i ima oko 7.000 migranata, koji iz Srbije ne mogu da odu jer su zatvorene granice za migrante.Vučić je rekao i da se nada da će u budućnosti biti izbegnuti ratovi i da će biti snage usmerene ka tome da se prevazidju svi sporovi i učini nešto više za ekonomski razvoj.

On je ukazao da je nešto postignuto na planu ekonomije i da Srbija ima suficit u budžetu, a da posle mnogo krize ima procenat rasta od najmanje tri odsto ove godine, dok će narednih godina biti i više.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je ukazao na opasnost moguće nestabilnosti koja može da poništi postignuta dostignuća.

„Zato smatram da moramo više napora, vremena i volje da uložimo da bismo prevazišli teškoće iz prošlosti“, rekao je Vučić i istakao da se Srbija suočava sa nekim od najužasnijih uvreda koje dolaze od nekih suseda.

On je naveo da o njima neće nijednu ružnu reč da kaže, niti će da im odgovara, iako su govorili da je Srbija „šaka jada“.

„Mi to nećemo reći ni za jednu zemlju na svetu. Naša je odluka da ne odgovaramo. Nastavićemo tako i ubuduće. Nećemo tako nešto raditi čak i kada nas ponovo budu vredjali“, rekao je srpski premijer i naglasio da su regionu potrebni mir, stabilnost, pravo razumevanje i pomirenje.Vučić je dodao da je Srbija zahvalna zemljama članicama UN koje su bile na strani medjunarodnog prava i nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

„A duboko smo zahvalni i vama, članicama UN koje ste podržale Povelju UN i reći ću vam da smo uporni da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, da stvaramo zajedničku budućnost“, poručio je Vučić.

On je podsetio, razgovori se vode pod pokroviteljstvom EU i Srbija je posvećena tome da ih nastavi i da obaveštava UN o rezultatima i ukazao da situacija na KiM neće biti uzrok nestabilnosti u budućnosti.

„Postoje razne opasnosti sa kojima se suočavamo. Mnoge stvari mogu da ugroze naš razvoj. Postoji prisustvo terorističkih ćelija u nekim zemljama Zapadnog Balkana i učinićemo sve da se borimo s tim užasnim zlom. Pridružili smo se koaliciji koja se bori protiv ID i ponosni smo što ćemo biti sa stranom sveta koja će čuvati mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da će Srbija učiniti sve što može da zaštiti svoje interese, ali i da će se potruditi da sasluša i druge relativno male zemlje, jer svi moraju da se ujedine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar