U trendu

Vučić: Svi u regionu dužni da obezbede stabilnost i sigurnost

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da i Srbija, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.

Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem rekao novinarima da svaki put kada iznosi zabrinutost, to čini za ceo region.

Sa Ivanićem je, preneo je, razgovarao o saradnju Srbije i BiH, regionalnim odnosima, položaju srpskog naroda.

„Za Srbiju je BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, četrtvi trgovinski partner, treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke. Želimo da te odnose dalje unapređujemo“, rekao je premijer Srbije.

On je podvukao da je regionalna stabilnost od ključnog zančaja:

„Uložićemo mnogo truda i energije da očuvamo mir i stabilnost na zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Upitan za planirani sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, u kontekstu podignutih tenzija posle haških presuda, srpski premijer je istakao da je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose, da rešavamo probleme, a ne da ih stavljamo pod tepih.

On je najavio da će u razgovoru sa Izetbegovićem, kao i uvek, biti potpuno otvoren i iskren.

Na pitanje novinara da li će se sastati i sa hrvatskom predsednicom Kolindom Garabr-Kitarović, koja je najavila susret, on je kazao da je to dobra vest i da se nada da će moći doći do tog sastanka.

Što se blokade Srbije u EU tiče, Vučić je naglasio da Hrvatska o tome odlučuje i da je to njihova stvar, a da će se Srbija ponašati u skladu sa evropskim pravilima i praksom, dobrim običajima i dobrim komšijskim običajima.

Vučić se nalazi u jednodnevnoj poseti Mostaru, gde prisustvuje otvaranju 19. Međuanrodnog sajma privrede.

Posetu je započeo razgovorima sa Ivanićem, zatim se sastao sa hrvatskim članovom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, a u toku je sastanak sa predstavnicima srpske zajednice.

U Mostaru, gde pored Vučića borave još predsednica Hrvatske i predsednik Crne Gore, Grabar-Kitarović i Filip Vujanović, podignut je nivo bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.